22.5 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiDa li je "muška prehlada" zaista tako teška?

Da li je “muška prehlada” zaista tako teška?

Nije tajna da žene ignorišu prehladu i ispunjavaju sve dužnosti na poslu i kod kuće, dok muškarci s prvom temperaturom i blagim curenjem nosa padaju iznemogli u krevet.

Mnogi se zbog toga pitaju da li doživljavaju muškarci prehladu i temperaturu na drugačiji način nego žene.

Zbog njihovog pokazivanja patnje koju trpe, čini se kao da proživljavaju iskustvo na ivici smrti, pa se postavlja pitanje da li ovo dramatično preuveličavanje simptoma nazvano “muška prehlada” zapravo stvarno stanje, ili samo malo veća osjetljivost..

U naučnom časopisu “The BMJ” doktor porodične medicine Kajli Sju utvrdio je da muškarci drugačije doživljavaju prehladu nego žene, kao i da je iskustvo bolesti bilo gore za muškarce nego za žene. Ali se pokazalo da rezultati ovog istraživanja možda i nisu u potpunosti pouzdani.

Hans van Manen, naučni novinar, pročitao je članak koji je napisao dr Sju i došao do zaključka da su mnoge izjave zapravo netačne. Dr Sju je tada priznao da je tokom istraživanja griješio.

Njegovo objašnjenje za netačnosti je zanimljivo. Kaže da je tokom istraživanja pripremao rukom pisane bilješke, pa je to kasnije prilikom pripreme rada pogrešno pročitao i naveo kao pogrešne citate.

Iako istraživanje dr Kajli Sju možda nije bilo savršeno sprovedeno, studija iz 2020. zapravo je pokazala da bi žene mogle da imaju manje ozbiljne simptome kada dobiju prehladu.

Simptomi prouzrokovani prehladom rezultat su borbe imunološkog sistema sa bolešću. Budući da je tijelu u borbi sa virusima i bakterijama potrebna sva energija koju može da dobije, ono obezbjeđuje da ostanete u krevetu izazivanjem simptoma koji će vas na to natjerati.

Čini se da žene imaju slabiji imunološki odgovor zbog hormona estradiola, ženskog polnog hormona, koji modulira djelovanje imunoloških ćelija. To znači da osobe sa višim nivoima estradiola mogu da imaju blaže simptome prehlade.

Takođe, druga studija je pokazala da se, kada je u pitanju grip, muškarci hospitalizuju češće od žena, pa su prijavljeni smrtni slučajevi zbog gripe kod žena niži, prenosi 24 sata.hr.

Iako istraživanje nije dovoljno opsežno da bi se iznosile hrabre tvrdnje o razlikama između muškaraca i žena, možda nije potpuna besmislica pretpostaviti da muškarci te bolesti proživljavaju drugačije od žena, iako se to može činiti previše dramatičnim da bi bilo vjerodostojno.

Izvor: Nezavisne

spot_img