14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHObjavljena lista najsretnijih zemalja na svijetu, evo na kojem je mjestu BiH

Objavljena lista najsretnijih zemalja na svijetu, evo na kojem je mjestu BiH

Najmanje sretna zemlja na svijetu za život je Afganistan, koji se nalazi na 149. mjestu

Na listi najsretnijih zemalja koju svake godine sastavlja World Happiness Report, Finska je i u 2022. osvojila prvo mjesto kao zemlja u kojoj ljudi najbolje žive. 

Posebno se ističe njihova sposobnost da usklade politiku sa opštim osjećajem blagostanja i snažan osjećaj međusobnog povjerenja i podrške.

Kako bi odredili najsretniju zemlju na svetu, stručnjaci su analizirali sveobuhvatne podatke istraživanja iz 149 zemalja, posebno prateći učinak u šest kategorija: bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijalna politika i zdrav životni vijek, zatim sloboda donošenja sopstvenih životnih izbora, velikodušnost populacije, kao i nivo korupcije, piše World population review.

Četvrta godina

Ispostavilo se da su prvih sedam najsretnijih zemalja na svijetu sve zemlje sjeverne Evrope. Finska je uzela prvo mjesto, četvrtu godinu zaredom, s ukupnom ocjenom 7.842 (od 10).

Nakon Finske slijede Danska sa 7.620, Švajcarska sa 7.571, Island sa 7.554, Holandija sa 7.464, Norveška sa 7.392 i Švedska sa 7.363 bodova.

Najmanje sretna zemlja na svijetu za život je Afganistan, koji se nalazi na 149. mjestu. Ova pozicija se može pripisati niskoj stopi očekivanog životnog vijeka i niskim stopama bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika. Među posljednjih pet zemalja se nalaze još Zimbabve, Ruanda, Bocvana i Lesoto.

Situacija u regionu

Što se naših krajeva tiče, najbolje plasirana zemlja iz regiona je Slovenija na 29. mjestu, i to je manje-više očekivano, a zanimljivo je da je sljedeća – Srbija. Ove godine je na 48. mjestu, dok je Hrvatska pala na 59. mjesto.

Bosna i Hercegovina je na 63. mjestu, slijede je Crna Gora i Sjeverna Makedonija na 71. odnosno 92. mjestu.

Rumunija je na 45. poziciji, Mađarska 52, Bugarska 86., a Albanija 91.

Inače, prošle godine Slovenija je bila na 22. mjestu, Srbija na 43, Hrvatska 47, BiH 67, Crna Gora 75, Severna Makedonija 89.

Izvor: avaz

spot_img