10.6 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHPeta posebna sjednica: NSRS ponovo o Zakonu o nepokretnoj imovini koji je...

Peta posebna sjednica: NSRS ponovo o Zakonu o nepokretnoj imovini koji je poništio Ustavni sud

Tačke će uglavom biti razmatrane po hitnom postupku, kako bi navedeni akti stupili na snagu od 1. januara

Narodna skupština RS održat će danas petu posebnu sjednicu na čijem predloženom dnevnom redu je povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru i novčana podrška nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece.

Na dnevnom redu ove sjednice je ukupno 29 tačaka, koje će uglavnom biti razmatrane po hitnom postupku, kako bi navedeni akti stupili na snagu od 1. januara.

Zakon o platama u javnim ustanovama

Poslanici će po hitnoj proceduri razmatrati prijedloge zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS, o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama RS, kao i o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda RS, najavljeno je iz parlamenta RS.

– Po hitnom postupku trebalo bi da budu razmatrani prijedlozi zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u RS, o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture RS, izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS, izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, kao i o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa RS.

Poslanici će po hitnom postupku razmatrati i Prijedlog zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u RS, u skladu sa kojim će roditelj koji odluči da brine o djeci imati pravo da prima platu od 750 KM, sa plaćenim porezima i doprinosima, što će mu omogućiti i da ispuni uslove za penziju.

Dopuna Zakona o republičkoj upravi

Tu su i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Pred poslanicima su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju – po hitnom postupku, Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o posebnim republičkim taksama – po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fondu i finansiranju zaštite životne sredine Republike Srpske – po hitnom postupku.

Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti trebalo bi da bude razmatran po hitnom postupku kao 15. tačka dnevnog reda, a naredna je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o republičkoj upravi – po hitnom postupku.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj investicionoj banci po Projektu “Medicinski kompleks Banja Luka”, Prijedlog zakona o metrologiji u RS i Prijedlog zakona o standardizaciji u RS.

Narodna skupština RS trebala bi da razmatra i Prijedlog porodičnog zakona, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o vanparničnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici.

Na predloženom dnevnom redu su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju RS, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru RS.

Početak sjednice zakazan je za 10:00 sati.

Izvor: avaz

spot_img