27.4 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiKardiolozi kažu da je ovo najgora hrana za zdravlje srca

Kardiolozi kažu da je ovo najgora hrana za zdravlje srca

NIJE tajna da je srce vitalni organ i da briga o njemu zahtijeva pametan izbor životnog stila – redovito vježbanje, pravilnu prehranu i prakticiranje zdravih mehanizama za suočavanje sa stresom.

“Loš izbor hrane može dovesti do povišenja krvnog tlaka i kolesterola, kao i razvoja dijabetesa, a to su sve čimbenici rizika za bolesti srca i moždani udar”, kaže kardiolog Enrique Garcia-Sayan.

Jedan od mnogih uzroka bolesti srca je dijabetes. On se obično povezuje s lošom prehranom, prekomjernom težinom i unosom puno ugljikohidrata.

“Kako bi se izbjeglo obolijevanje od dijabetesa, preporučuje se hrana s niskim udjelom ugljikohidrata. Također je važno izbjegavati hranu s visokim udjelom trans masti ili zasićenih masti. Hrana s visokim udjelom trans masti i zasićenih masti može uzrokovati pojavu naslaga kolesterola u arterijama, što može dovesti do začepljenja koja u konačnici mogu uzrokovati srčani udar”, pojašnjava kardiolog Ahmed Ansari.

Osim toga, važno je ograničiti unos soli. Prehrana bogata solju može dovesti do visokog krvnog tlaka, a kada je on dugotrajan i nekontroliran, može uzrokovati zatajenje srca.

Najgora hrana za zdravlje srca

Treba izbjegavati namirnice s visokim udjelom životinjske masti poput slanine, odrezaka i masnog mesa.

“Takva hrana ima visok udio zasićenih masti, što može dovesti do visokog kolesterola, odnosno, u konačnici, do začepljenja arterija”, tvrdi dr. Ansari.

Dr. Garcia-Sayan se slaže: “Toplo preporučujem da svi moji pacijenti ograniče unos prerađenih mesnih proizvoda (kao što su slanina, šunka i kobasice), koji sadrže velike količine zasićenih masti i natrija i koji se povezuju s povećanim rizikom od srčanih bolesti i određenih vrsta raka.”

Najbolja hrana za zdravlje srca

Koja je hrana najbolja za zdravlje srca? Nemasno meso i povrće su na vrhu liste.

Neki primjeri nemasnog mesa koje je zdravo za srce uključuju pileća prsa, ribu i puretinu. Nemasno meso pomaže u održavanju mišićne mase, što je važno za ukupnu snagu. Također, imaju malo masti, što je dobro za srce. Povrće je izvrstan izvor hranjivih tvari, vitamina i minerala. Osim toga, prepuno je vlakana koja reguliraju probavni sustav i snižavaju kolesterol.

Izvor: Index

spot_img