15.6 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaIznenada preminuo šef velikog ruskog brodogradilišta u Sankt Peterburgu

Iznenada preminuo šef velikog ruskog brodogradilišta u Sankt Peterburgu

Veliko rusko brodogradilište specijalizovano za izgradnju nenuklearnih podmornica saopćilo je da je njegov generalni direktor Aleksandar Buzakov iznenada preminuo u subotu nakon 11 godina na tom poslu, ali nije dalo detalje.

Admiralty Shipyards, sa sjedištem u zapadnoj luci Sankt Peterburga, objavili su u saopćenju smrt Aleksandra Buzakova. On je dužnost direktora obavljao od augusta 2012. godine.

Njegovo glavno postignuće, rečeno je, bilo je očuvanje i jačanje broja narudžbi brodogradilištu za savremene nenuklearne podmornice, površinske brodove i dubokovodna vozila.

Novinska agencija Tass prenijela je da brodogradilište gradi poboljšane podmornice na dizelski pogon klase Kilo sposobne za lansiranje krstarećih projektila Kalibr.

U aprilu je Moskva saopćila da je koristila dizelsku podmornicu u Crnom moru za napade na ukrajinske vojne ciljeve Kalibrima.

Brodogradilište je saopćilo da je Buzakov diplomirao 1980. godine i da je imao više od 40 godina iskustva, što ukazuje da je bio u srednjim šezdesetima kada je umro.

Izvor: Klix

spot_img