15.6 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHU općini Centar nađeno vrijedno arheološko nalazište iz bronzanog doba

U općini Centar nađeno vrijedno arheološko nalazište iz bronzanog doba

Na području općine Centar Sarajevo na lokalitetu Vranjače nalazi se vrijedno arheološko nalazište iz bronzanog doba.

Po nalogu Općine Centar Sarajevo Institut za arheološka istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je 2017. godine obavio prospekciju lokaliteta kako bi se utvrdilo da li na njemu postoji arheološki potencijal i iz kojeg perioda, te koliko je to povezano sa obližnjim lokalitetom Debelog brda.

Arheološko područje – Debelo brdo, prahistorijsko gradinsko naselje, antički i kasnoantički odbrambeni objekat, općina Novo Sarajevo i Centar, se nalazi na zapadnom izdvojenom obronku masiva Trebevića, koji se izdiže oko 170 metara nad dolinom Miljacke, na 746 metara nadmorske visine.

Foto: Općina Centar

Prilikom vršenja arheoloških istraživanja na lokalitetu Vranjače utvrđeno je da se pronađeni materijal odnosi na materijal koji uglavnom pripada Glasinačkoj kulturi bronzanog doba i onaj koji je pronađen na lokalitetu Debelo Brdo.

U decembru 2022. godine urađena je prva faza sistematskih arheoloških istraživanja na lokalitetu Vranjače. Na navedenom području otvoreno je šest ručnih sondi različitih dimenzija, a u pojedinim je pronađena veća koncentracija prahistorijske keramike koja je srodna keramici koja je pronađena na lokalitetu Debelo brdo.

Izvor: Klix

spot_img