20.2 C
Travnik
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHLječilište kod Bihaća je jedno od najkvalitetnijih izvorišta vode u Evropi

Lječilište kod Bihaća je jedno od najkvalitetnijih izvorišta vode u Evropi

Zdravstvena ustanova “Lječilište Gata” smještena je u ekološki zdravom ambijentu na udaljenosti od 18 kilometara od Bihaća. Smještajni kapacitet ove ustanove iznosi 90 kreveta, a broj pacijenata, koji dnevno dolaze na terapije često i prelazi tu brojku.

Godišnje kroz ovu zdravstvenu ustanovu prođe oko dvije do tri hiljade pacijenata. Lječilište posjeduje drugu po kvaliteti vodu u Evropi, odmah poslije Viši banje (Vishy) u Francuskoj, što je potvrđeno i kroz ispitivanja.

“Koristimo dva izvora od kojih jedan dostiže temperaturu 39.1 stepen i drugi koji se kreće između 37 i 38 stepeni, a njega koristimo tokom ljetnog perioda. Treći, nešto hladniji izvor čija temperatura iznosi 34 stepena, ne koristimo”, kaže direktorica ZU Lječilišta Gata Aida Ibrahimpašić.

Finansiraju se na dva načina – putem Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (ZZO USK) koji putem svoje komisije šalje pacijente na liječenje na osnovu indikacija oboljenja i putem samofinansirajućih pacijenata koji žele da obave terapiju u ovoj ustanovi.

Foto: FENA

Imaju jednog specijalizanta u Sarajevu i pet ljekara specijalista koji rade u ustanovi, među kojima je mlada i stručna doktorica Ena Gogić, fizioterapeute sa visokom stručnom spremom i višegodišnjim radnim iskustvom na čijem je čelu Anela Halilić kao glavni fiziotarapeut, stručne i iskusne medicinske tehničare, ljubazno osoblje i ugodan ambijent za boravak i liječenje evropskog nivoa.

“Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona pored ugovora sa ZU Gata, potpisuje ugovor i sa Lječilištem ‘Reumal’ Fojnica u vrijednosti od oko 200.000 KM s tim da je prvobitno bilo zamišljeno da u Fojnicu idu pacijenti kojima je potrebna kardio rehabilitacija koju u Gati nemaju i djeca sa oštećenjima u razvoju, a sve ostalo bi trebalo da se radi u Gati”, pojašnjava Ibrahimpašić, koja je ljekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Kako je kazala, nije jasno zašto ljekari u Fojnicu šalju pacijente koji mogu da se liječe u Gati, čime se zakidaju sredstva kantona koja su mogla biti usmjerena u ovu zdravstvenu ustanovu.

“Ova voda može liječiti od koštano-mišićnih, reumatskih i dermatoloških, do ginekoloških pa čak gastroenteroloških oboljenja. Radi se o univerzalno ljekovitoj vodi upotrebljivoj za liječenje mnogih bolesti”, podvlači Ibrahimpašić.

Što se tiče elektro terapije, prvi su u BiH i kvalitet usluge je na vrhunskom nivou. Imaju kvalitetnu hidro terapiju, a jedino u čemu su bili u zaostatku je bazen ali su od kantonalne vlade dobili 77.000 KM namijenjenih za finansiranje projekta izgradnje zatvorenog fiziotarapeutskog bazena, koji je trebao koštati oko 100.000 KM.

“U međuvremenu je došlo do povećanja cijena određenih materijala i usluga, tako da ćemo ostatak potreban za realizaciju ovog projekta morati na neki način dofinansirati. Dobili smo urbanističku saglasnost od Grada Bihaća, a tokom ovog mjeseca planiramo završiti građevinski projekt i građevinsku dozvolu, tako da bi uskoro trebali početi sa izgradnjom bazena i najkasnije do juna iduće godine završiti ovaj projekt”, kaže direktorica lječilišta Gata.

Prošle godine su također izmijenili stolariju na kompletnom objektu, dogradili dva apartmana, nabavili nove krevete i dušeke, renovirali sobe. Sadašnji menadžment i uprava ove zdravstvene ustanove uradila je puno na unapređenju i poboljšanju uvjeta rada, smještaja i tretmana pacijenata, i općenito boravka u ovoj ustanovi.

U planu imaju dalje ulagati u objekat kroz obnavljanje unutrašnjosti i nabavku opreme. Nedavno su renovirali kompletan krov koji nije zamijenjen otkako je ustanova sagrađena. Projekt je koštao oko 200.000 KM i finansiran je sredstvima Vlade USK-a putem Ministarstva zdravstva.

“Ovim su ispunjeni svi uslovi za utopljavanje objekta što je planirano da se realizira u skorijoj budućnosti. Grijemo se na toplu vodu za liječenje i po potrebi koristimo peć kada su temperature vrlo niske”, kaže Ibrahimpašić.

Izvor: Klix

spot_img