27.4 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiOvako se održava obuća od brušene kože

Ovako se održava obuća od brušene kože

Mnogi ljudi izbjegavaju da kupuju obuću od brušene kože jer imali loša iskustva sa njenim održavanje. Zaista, takva obuća zahtijeva posvećenost i ne smije se previše zapuštati, jer je u tom slučaj materijalu teško vratiti sjaj.

Načini za održavanje, naravno, postoje, te vam donosimo nekoliko savjeta.

Pomoću suve i nježne četke uklonite sve ostatke prljavštine, prašine, osušenog blata i slično s površine. Krenite od vrha prema dole kako biste pratili smjer materijala. Ovo je možda najbolje uraditi napolju ili iznad kante za smeće, jer ćete se iznenaditi koliko prljavštine će otpasti s čizme.

Umočite čist sunđer ili mekanu krpicu u hladnu vodu pa dobro ocijedite. Potom pobrišite čizmice, ali pazite da krpa ili sunđer ne sadrže previše vode kako ne biste oštetili kožu.

Na sunđer potom nanesite malo sredstva za čišćenje brušene kože i lagano protrljajte nježnim pokretima. Uvijek pratite i uputstva na sredstvima za čišćenje i ne nanosite ih direktno na kožu.

Kad ste završili s ovim dijelom, dobro isperite sunđer u čistoj, toploj vodi, osušite ga i prebrišite čizme kako biste uklonili eventualni višak sredstva za čišćenje.

Pomoću čiste krpe od mikrofibera pokupite višak vlage koja se eventualno zadržala na površini. Obuću ostavite najmanje 24 sata na vazduhu da se dobro osuši prije ponovnog obuvanja.

Obuću od brušene kože nikada ne stavljajte direktno na sunce ili blizu bilo kog drugog izvora toplote jer se tako može oštetiti materijal.

Izvor: Nezavisne

spot_img