27.4 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaSvijetOpasni crni led stvara ogromne probleme diljem Njemačke

Opasni crni led stvara ogromne probleme diljem Njemačke

Kako dolaze sve hladniji dani, uz rane jutarnje i noćne sate, javlja se tzv. crni led, koji je jedan od skrivenih opasnosti na cesti.

Teško ga je vidjeti golim okom, a može izazvati velike probleme zbog gubitka kontrole nad vozilom.

Riječ je o tankom prozirnom sloju smrznute vode koja se stvara na površini, a može se pojaviti i na trotoarima gdje je vrlo opasan i za pješake. Njemačka meteorološka služba (DWD) izdala je vremenska upozorenja za dijelove svih saveznih država.

“Zbog poledice moguće su smetnje u saobraćaju, a putevi i šine bi čak mjestimično mogli biti neprohodni”, naveli su iz ove službe.

Ledena kiša s ledom koji se stvara na tlu najprije se pojavila na zapadu i sjeverozapadu zemlje, a potom i središnjem dijelu. Prema DWD-u, tokom narednih dana će na sjeveroistoku i istoku također biti raširene ledene kiše.

Situacija se zasad tek smiruje u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Povećana klizavost

Budući da je tlo zaleđeno na dubini većoj od 20 centimetara, situacija sa crnim ledom može trajati dugo vremena. Diljem Njemačke zabilježeno je niz saobraćajnih nesreća koje se povezuju s vremenskim uvjetima i u njima je više ozlijeđenih, a ima i poginulih.

U nesreći na autocesti 27 između Bremena i Hanovera poginuo je 25-godišnji vozač. Glasnogovornik policije rekao je da je automobil skrenuo s ceste zbog skliskih cesta.

Nesreća je izazvala saobraćajni kolaps. Poginuo je i vozač traktora u nesreći na snijegom prekrivenoj i zaleđenoj cesti u Holzhausenu (okrug Rhein-Lahn).

Vozačima se savjetuje da ako auto počne klizati, da ne rade nagle pokrete. Najbolje rješenje u tom slučaju je smanjiti brzinu i povećati opreznost.

Izvor: klix

spot_img