19.7 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiKako se riješiti zanoktica

Kako se riješiti zanoktica

Zanoktica je upalni proces na korijenu nokta, a nastaje pucanjem uskog orožnjelog dijela kože koji pokriva korijen nokta. Zanoktice nastaju zbog toga što nokat raste mnogo brže nego kožica oko nokta, zbog čega dolazi do njenog razvlačenja i pucanja te stvaranja ranica.

Ako se upala pravovremeno ne liječi, ona se širi pod sam nokat, što još više pojačava bolove. Osim toga, zanoktice se mogu inficirati, a tada nastaje gnojna upala koja može dovesti do gubitka nokta.

Dermatolozi kažu da ne postoji dovoljno dobar razlog za rezanje i uklanjanje kožice oko nokta. Rezanje može otvoriti vrata infekcijama ili iritacijama. Ako uklonite zanokticu, taj je prostor širom otvoren za razne bakterije.

Rezanje kožice na noktu, takođe, može dovesti do većih problema kao i pojave bijelih tačkica ili linija. Ako dobijete bakterijsku infekciju u tom području, ona može ugroziti rast tog nokta ili pak dovesti do potpunog gubitka tog nokta.

Ako želite da vam nokti izgledaju ljepše, ne trebate rezati kožicu, već je lagano gurnuti proizvodima namijenjenim za to.

Iako kožica oko noktiju nije meka kao ostatak kože vaših ruku, ona je sastavljena prvenstveno od kože, tako da je bitno da je i ona bude hidratizovana. Dobra hidratantna krema je jednako važna kao i krema za suvu kožu. Laganim kružnim masiranjem svakodnevno utrljajte kremu.

Većina dermatologa će vam preporučiti jače hidratantne proizvode, kao što su posebne masti ili kreme koje se dobijaju na recept, za najbolje rezultate. Takođe, mnogi će preporučiti vazelin, kao jeftin način njege.

Masti su definitivno neprikladne za nanošenje tokom dana, ali su idealne za noć. Preko dana možete koristiti losione koji se mnogo brže suše i koji su prilagođeniji dnevnim aktivnostima.

Izvor: Nezavisne

spot_img