22.5 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaSvijetMoskvu zahvatila najveća snježna oluja od 1941. godine, mogao bi "pasti" i...

Moskvu zahvatila najveća snježna oluja od 1941. godine, mogao bi “pasti” i rekord iz 19. stoljeća

Glavni grad Rusije Moskvu u protekloj noći pogodila je velika snježna oluja koju meteorolozi, na dnevnom nivou, ne bilježe još od 1941. godine.

Prema pisanju ruskih agencija, u protekla 24 sata porast padavina u Moskvi prouzrokovao je velike probleme, a zbog snježnih padavina i brojne ulice su blokirane.

“Vjeruje se da će danas pasti još 5 do 10 milimetara snijega što znači da će 18. decembar biti obilježen rekordnim dnevnim maksimumom padavina. Istovremeno, kako predviđaju meteorolozi, snježni nanosi u Moskvi će do 19. decembra porasti na 40 centimetara. Udari vjetra mogu dosegnuti 15 metara u sekundi”, piše Strana.

Također, ruski meteorolozi su naglasili kako je u jednom danu u gradu palo skoro 30 posto mjesečnih padavina.”S obzirom na to da će snijeg u gradu nastaviti i tokom dana, ovo će se uvrstiti u najveće snježne padavine u jednom danu još od 1879. godine”, oišu Meteonovosti.

Također, gradsko ministarstvo saobraćaja savjetovalo je svim građanima da odustanu od putovanja automobilima u narednih nekoliko dana te da pređu na gradski prijevoz.

Zbog velikih snježnih padavina, u Moskvi je danas otkazano i 56 letova, a čini se kako snježne padavine prave problem svima osim onim najmlađim stanovnicima koji su iskoristili i ovu priliku za uživanje u zimskim radostima.

Izvor: Klix

spot_img