15.6 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHGrmljavina u decembru: Pojava koja se javlja jednom u 30 godina

Grmljavina u decembru: Pojava koja se javlja jednom u 30 godina

Grmljavina i nevrijeme kakvo uglavnom viđamo ljeti iznenadila je tokom noći građane. Temperature zraka su i tokom proteklog dana bile izuzetno visoke za ovo doba godine te je bilo iznimno toplo, a kako za N1 kaže meteorolog Nedim Sladić već sutra temperature padaju i za 10 stepeni u odnosu na današnje.

“Ako pogledamo klimatološke nizove, primijetit ćemo da grmljavina u decembru je u Bosni rijetka pojava. Razlog tome leži u činjenici da je manje toplotne energije koja bi mogla usloviti vertikalan razvoj oblaka, pa je podatak da se prosječno ovakav slučaj javlja malo manje od jednom (0,8 dana) u trideset godina.

Samim tim jasno je da takav događaj nije uobičajen. Nakon kratkotrajnog hladnog perioda uslijedio je nagli prodor toplote i vlage uz porast entropije. Vjetrovi duž cijelog atmosferskog stuba su snažni, a prema nižim nivoima atmosfere podvlači se sada hladniji zrak sa sjeverozapada prema Krajini.

Zbog toga je preko sjevera i sjeverozapada Bosne položena frontalna zona koja razgraničava topliji i hladniji zrak. S prednje strane sistema niskog pritiska nama u Jadranu nama pristiže dosta vlage i toplote, s kojom se u interakciji s planinskim sistemima konstantno obnavljaju oblaci, a usljed ispuštanja latentne toplote, veće je hlađenje i kondenzovanje zraka, te se javljaju i intenzivnije padavine.

Uz dosta dostupne energije dolazi i do pojave grmljavine koju bilježimo u Sarajevu, ali i u istočnom dijelu Bosne te u Hercegovini. Sutra će procuriti hladniji zrak sa sjeverozapada, a vrijeme se uskoro smiruje.

Računajte na deset stepeni niže temperature nego danas. Na sjeverozapadu Bosne temperature su u subotu bliže nuli. Jačanjem pritiska padavine se smiruju, a u nedjelju slijedi potpuno suhi dan”, kazao je Sladić za N1.

Pogledajte  Videozapis

Izvor: N1.

spot_img