22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaSvijetNJEMAČKI PENZIONI SISTEM JE PRED SLOMOM: TRAŽI SE RAD DO 70. GODINE

NJEMAČKI PENZIONI SISTEM JE PRED SLOMOM: TRAŽI SE RAD DO 70. GODINE

Penzioni sistem u Njemačkoj je na rubu kolapsa i za pet godina možda neće biti održiv, upozorio je predsjednik Saveza njemačkih udruženja poslodavaca (BDA) Rainer Dulger.

Pozvao je na produženje radnog vijeka, odnosno da se dob za odlazak u penziju poveže s očekivanim životnim vijekom.

U Njemačkoj se penzije iz prvog stuba finansiraju preko sistema međugeneracijske solidarnosti. Osobe koje rade izdvajaju doprinose za penziono osiguranje, a iz tih se doprinosa isplaćuje penzija sadašnjim korisnicima prava na penziju. Starosna dob za odlazak u penziju u Njemačkoj se postupno povećava – sa 65 na 67 godina.

Njemački model funkcionira samo ako postoji dovoljan broj onih koji uplaćuju u sistem, dakle onih koji finansiraju penzionere. I upravo je to slaba tačka međugeneracijskog ugovora, upozorava Dulger, u društvu koje je sve starije.

Čelnik njemačkih poslodavaca tvrdi da na 100 osoba koje uplaćuju doprinose trenutno dolazi oko 50 penzionera.

Taj nepovoljan omjer će se u narednih 15 godina pogoršati i tad će, navodi Dulger, na svakih 100 uplatitelja biti oko 70 penzionera.

  • To znači da je finansiranje našeg penzionog sisitema na rubu kolapsa. Dob za odlazak u penziju treba povezati s produženjem životnog vijeka. Ne smije se dogoditi da daljnje produženje životnog vijeka dovede do sve dužeg penzionisanja – mišljenja je Dulger.

Prije nekoliko mjeseci predstavnik Saveza njemačke metaloprerađivačke i elektroindustrije Stefan Wolf također je upozorio na sve veću krizu mirovinskog sustava te je zatražio podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 70 godina.

Izvor: Hayat

spot_img