20.2 C
Travnik
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
NaslovnicaSvijetKina navodno ima ilegalne policijske urede u Frankfurtu, Njemačka pokrenula istragu

Kina navodno ima ilegalne policijske urede u Frankfurtu, Njemačka pokrenula istragu

VLASTI u Njemačkoj istražuju ima li Kina ilegalnu ekstrateritorijalnu policijsku postaju u Frankfurtu, potvrdio je glasnogovornik tjedan dana uoči spornog posjeta kancelara Olafa Scholza gospodarskom divu.  Kinesko veleposlanstvo nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessen rekao je da policija i unutarnje sigurnosne službe provjeravaju izvješće španjolske skupine aktivista Safeguard Defenders koja tvrdi da je Kina uspostavila nezakonite policijske postaje u 30 zemalja, uključujući Njemačku.

Potvrđujući raniji članak lista Frankfurter Allgemeine, glasnogovornik je rekao da do sada nisu imali naznake da takvi objekti postoje u Frankfurtu. Njemačka je dva desetljeća prosperirala od kineske nezasitne potražnje za njemačkim alatnim strojevima, ali ruska invazija na Ukrajinu potaknula je preispitivanje dugoročnih troškova ekonomskih veza s autoritarnim zemljama.

Kritike stranih saveznika

Scholz se suočio s kritikama stranih saveznika i članovima vlastite vlade jer je dopustio prodaju manjinskog udjela u terminalu u Hamburgu, najvećoj njemačkoj luci, kineskoj državnoj tvrtki.

Scholz putuje u Kinu idućeg petka, a pratit će ga izaslanstvo šefova najvećih njemačkih kompanija. To su kritizirali njegovi politički protivnici koji kažu da Berlin mora izvući lekcije iz neuspjeha glede dosadašnje politike suradnje s Rusijom. 

Nizozemske vlasti u srijedu su priopćile da istražuju kineske urede koji su ilegalno poslovali u Nizozemskoj i, između ostalog, obnavljali vozačke dozvole. To je uslijedilo nakon optužbi, koje je odbacilo kinesko veleposlanstvo u Hagu, da je ured maltretirao kineskog disidenta koji živi u Nizozemskoj.

Izvor: Index

spot_img