14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiNosite punđu više dana za redom? Evo zašto to nije pametna ideja

Nosite punđu više dana za redom? Evo zašto to nije pametna ideja

Punđa je super opcija, ali ne svaki dan

Nerijetko u nedostatku vremena skupimo punđu i sredimo problem loše frizure, ali ako to činite više dana u komadu, može doći do ozbiljnog oštećenja kose i vlasišta.Svi ljubitelji neuredne punđe među nama znaju problem: ako ne moramo izaći iz kuće, punđa se može nositi cijeli dan, preko noći, a možda i sljedeći dan. Ne može biti tako loše, zar ne? Na našu žalost, čini se kako ipak može.

Kada je u pitanju njega kose, često nismo sigurni trebamo li kosu prati svaki dan ili je trebamo prati jednom tjedno? Možemo li redovito nositi rep ili je bolje da je kosa raspuštena? Odgovori na ova pitanja obično ovise o strukturi kose, uostalom, ne može svaka kosa izdržati istu količinu stresa. Ali jedno je sigurno: ako predugo nosite istu frizuru, oštećujete kosu. To posebno vrijedi za punđu, a ovo su posljedice koje ovakva frizura ima na kosu.

https://www.pinterest.com/pin/87398049010048700/

Pucanje kose

Ako vam je kosa u čvorovima koji nastaju stvaranjem punđe po neko dana u komadu, na nekim mjestima može puknuti. Isto vrijedi i za kosu podignutu u konjski rep. Stoga je najbolje koristiti spiralne gumice koje raspoređuju pritisak na nekoliko područja i sprječavaju lomljenje kose. Fiksiranje tankim ukosnicama također je puno nježnije za kosu i dobra je alternativa punđi s repom.

Gubitak kose

Kada je kosa skupljena u čvrstu punđu, ona je čvrsto pričvršćena za tjeme. To stvara lagano, ali postojano povlačenje kose. Korijen kose je stoga trajno pod pritiskom što rezultira ispadanjem kose, najčešće samo na određenim područjima gdje je kosa najviše stegnuta. Ako već birate punđu, onda birajte lagano raščupanu i opušteniju verziju. 

https://www.pinterest.com/pin/7881368089572025/

Perut

Nosite li punđu dva dana i u za to vrijeme ne perete i ne češljate kosu – osiguravate da vaše vlasište ostane bez sebuma. Znoj i bakterije se nakupljaju, uzrokujući suhoću vlasišta i perut. Ako se vlasište ne čisti redovito, korijen kose se također lijepi i narušava se prirodni gubitak kose, što opet dovodi do još većeg ispadanja kose.

Dakle, ako želite dugoročno zadržati zdravo vlasište i dugu, zdravu kosu, trebali biste barem preko noći raspustiti punđu i redovito češljati i prati kosu.

Izvor: novilist

spot_img