14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiStrah vas je zubara? Stručnjaci kažu da radije dolazite popodne, postoje razlozi...

Strah vas je zubara? Stručnjaci kažu da radije dolazite popodne, postoje razlozi za to

U to doba dana mozak proizvodi osobito velike količine endorfina i opioida, koji umanjuju bol, tvrdi taj kelnski stomatolog

Stomatološka bušilica svrdla, usta vam se pune slinom i ne možete gutati. Mnogi su paničarili u trenucima poput ovog, no ima i onih koji se općenito boje liječnika i pate od iatrofobije.

Ako se možete poistovjetiti s time, mogla bi vam pomoći spoznaja da je doba dana presudno za količinu boli koju ćete osjetiti.

Savjet stomatologa Jochena H. Schmidta svima koji se ustručavaju doći na pregled ili dulji zahvat glasi: dođite popodne jer tada pacijenti osjećaju manju bol izazvanu injekcijama i bušenjem.

Naime, u to doba dana mozak proizvodi osobito velike količine endorfina i opioida, koji umanjuju bol, tvrdi taj kelnski stomatolog.

Anestetik će tada djelovati nešto bolje i, prije svega, nešto dulje.

Prema nekim procjenama, otprilike 12 posto stanovništva boji se liječnika, a kod djece taj broji iznosi i do 19 posto. No smatra se da je pacijenata s ozbiljnijom iatrofobijom ipak manje.

Što dulje iatrofobi odgađaju posjet liječniku, to se njihovo stanje više pogoršava, što je čest problem, kažu stručnjaci. Stoga i medicinski zahvat na koncu ispadne mnogo neugodniji ako napokon otiđu do liječnika, što onda samo potvrđuje i pojačava njihov strah – kao u začaranom krugu.

Na sreću, iatrofobija se može izliječiti kognitivno-bihevioralnom terapijom. Pacijent i terapeut analiziraju slijed događaja pri liječničkoj operaciji, kao na usporenoj snimci. Zatim se pacijent postupno izlaže okidačima njegovih strahova.

Stomatolozi danas nude mogućnost liječenja plašljivih pacijenata pod općom anestezijom ili hipnozom. Tehnike opuštanja ili odvlačenja pažnje glazbom ili filmovima također mogu pomoći. Važno je i da pacijenti koji se suočavaju s operacijom ne potiskuju svoj strah.

Izvor: novi list

spot_img