Znanstvenici otkrili 74 genetske mutacije koje mogu povećati sklonost pretilosti

ZNANSTVENICI su godinama tvrdili da pretilost nije uzrokovana samo nedostatkom tjelovježbe i prejedanja. Sada su stručnjaci s King’s Collegea u Londonu otkrili još desetke dijelova naše DNA koji utječu na metabolizam, koji igra ključnu ulogu u gubljenju težine. Ovo je druga studija u malom vremenskom rasponu koja je dovela do ovog zaključka, piše The Daily Mail.

Poznato je da pretilost povećava rizik od nekoliko stanja, uključujući rak, dijabetes tipa 2 i bolesti srca. Za istraživanje su istraživači uzeli uzorke krvi od gotovo 9000 dobrovoljaca.

Otkriće koje bi moglo značajno utjecati na promjenu pristupa u rješavanju problema

Stručnjaci kažu da bi ovo otkriće moglo promijeniti percepciju pretilosti omogućavajući im da osmisle planove prehrane koji su više prilagođeni nečijim genima.

Pojačavanje metabolizma kroz aktivniji način života smatra se ključnom metodom za mršavljenje. Dr. Massimo Mangino, genetičar u bolnici Guy’s and St. Thomas, također uključen u istraživanje, rekao je da bi rezultati mogli pomoći “preokrenuti tijek” pretilosti.

“Pretilost je jedno od najčešćih stanja, a ipak moramo razumjeti još toliko toga o njezinim biološkim mehanizmima”, rekao je.

“Naša posljednja otkrića mogu pomoći u razotkrivanju nekih od njih. Genetske studije obećavaju da će nam pomoći pronaći nove tretmane za pretilost. Analizom složenih odnosa između različitih gena, imamo veliku priliku okrenuti tijek u borbi protiv ovog stanja.”

Studija je objavljena u časopisu Metabolites.

Izvor: index

Prethodni članakŠto treba znati o sklerodermiji, autoimunoj bolesti za koju je lijek tražio Bob Saget