Zašto bebe na svijet dolaze najčešće noću? Jedan od razloga bi mogli biti i naši predci

Naši predci bili su aktivni tijekom dana, a noću su se okupljali radi odmora pa je buduća majka u to vrijeme bila sigurnija. Uz to, bitan je i način poroda – prirodni se događaju češće noću, a carski ujutro

Prema rezultatima istraživanja provedenog na Sveučilištu u Londonu, trudnice jako rijetko rađaju u “radnom” periodu koji je od 09:00  do 17:00. Samo je 28.5% djece rođeno u tom periodu dana, dok je najviše djece, 71.5%, “odabralo” vikend, praznike ili vrijeme između 17:00 i 08:59.

Znanstvenici su potvrdili da se prirodni porodi najčešće događaju noću ili u ranim jutarnjim satima. Najviše ih je rođeno između 01:00 i 06:59, a najčešće negdje oko 04:00.

Ovo su mogući odgovori zašto je to tako:

Sve dolazi od naših predaka

Možda postoji evolucijski razlog zašto se bebe najviše rađaju noću. Oni su živjeli u skupinama koje su bili aktivne tijekom dana, a okupljale se noću radi odmora. S obzirom na to, noćni porodi su majci i novorođenčetu pružili određenu zaštitu te je bila sigurna da će dobiti pomoć koja joj je potrebna. Noć je možda bila sigurnije vrijeme za porod bez straha od grabežljivaca.

Mamino tijelo ima način da se nosi s tim

24sata

Hormoni igraju vrlo veliku ulogu u tome zašto bebe dolaze na svijet noću. Melatonin, hormon koji nas uljuljkava u san, također pomaže u započinjanju trudova. Trudnici ponekad može biti vrlo teško zaspati, a ovaj hormon čini kontrakcije jačima u kombinaciji s hormonom rođenja, oksitocinom.

Bitan je i način na koji žena rađa svoju bebu

Inducirani porodi događaju se najčešće noću, dok će planirani porodi carskim rezom najvjerojatnije biti zakazani u jutarnjim terminima. Porod uz pomoć carskog reza se najčešće obavlja vikendima između 09:00 11:59, pokazuju rezultati. 

Postoji najpopularniji dan u tjednu kada se rađa većina beba. Prema studijama, većina beba u SAD-u rođena je tijekom utorka, piše Brightside.

Izvor: 24sata.hr

Prethodni članakČitanje prije spavanja itekako može pomoći vašem mališanu: Uči ih empatiji, razvija maštu…
Sljedeći članakUmjesto sintetičkih kupujte biorazgradive, ekološke spužve