Otvorena samo 5 mjeseci u godini: Je li ovo najstrmija uspinjača u Europi?

Na prvi pogled više nalikuje kakvoj adrenalinskoj vožnji u zabavnom parku, nego klasičnom prijevoznom sredstvu za lakše svladavanje velikih uspona i nagiba.

Kombinacija dramatičnih prirodnih ljepota i superiornog inženjeringa rezultirala je brojnim impresivnim čudima na tračnicama u Švicarskoj. Gelmerbahn u kantonu Bern je jedan od njih.

Gelmerbahn povezuje mjesto Handeck s umjetnim jezerom Gelmersee, a neki ga nazivaju najstrmijom uspinjačom u Švicarskoj, ali i cijeloj Europi.

Tu je titulu dobio jer na prvi pogled više nalikuje kakvoj adrenalinskoj vožnji u zabavnom parku, nego klasičnom prijevoznom sredstvu za lakše svladavanje velikih uspona i nagiba.

Ima maksimalni nagib od 106 posto koji privlači velik broj avanturista. Najpopularniji je, pak, među planinarima žele u nekoliko minuta doći na visinu od oko 1800 metara te uživati u neponovljivim švicarskim ljepotama.

Uspinjača je originalno izgrađena kako bi pomogla u prijevozu teških materijala i alata prilikom izgradnje rezervoara Gelmersee tridesetih godina prošlog stoljeća. Za javnost je otvorena tek 2001. godine.

Uspinjača prometuje od lipnja do listopada svake godine samo tijekom dana, a odjednom može prevesti 24 osobe. Kreće se po trasi dugoj 1028 metara, uspinje se na 448 metara visine, a od dna do vrha i obratno stiže za 12-ak minuta. 

Uspinjača Gelmerbahn u Švicarskoj

Valja imati na umu da je uspinjača prometuje po vrlo strmom terenu, ali nije ekstremno brza. Iako na internetu kruže nevjerojatne snimke Gelmerbahna kao da je riječ o kakvom vlaku smrti, on postiže brzinu od tek dva metra po sekundi.

Povratna ulaznica za odrasle za Gelmerbahn iznosi 36 švicarskih franaka, odnosno oko 60 KM. Najbolje ju je unaprijed rezervirati online. Sa sobom možete povesti i psa, a kartu za svojeg ljubimca platiti 18 švicarskih funti, odnosno oko 30 KM.

Kako to stvarno izgleda kada se spuštate Gelmerbahnom pogledajte u YouTube videu kanala amateurcameraman.

Izvor: punkufer

Prethodni članakOtkazani svi letovi na sarajevskom aerodromu, putnici i dalje čekaju
Sljedeći članakČudesna moringa: Superdrvo čiji listovi imaju 25 puta više željeza od špinata