Navika “gugutanja”: Zašto si partneri međusobno tepaju kad razgovaraju?

Ljubavni parovi imaju razne navike, no jedna koja je mnogim parovima zajednička jest ona da si partneri međusobno tepaju kad razgovaraju. Tepanje bebi preslatko je za čuti, no kada si odrasli međusobno tepaju nekome tko sluša sa strane to može zvučati čudno ili čak stvarati osjećaj nelagode. No, ljubavnim parovima to je bitan način komunikacije i povezivanja.

Istraživanja su pokazala da dvije trećine parova koristi romantično gugutanje pri razgovoru. Takav način govora podrazumijeva pretjerano visoki ton glasa, specifični tempo i intonaciju koju i roditelji koriste kada razgovaraju sa svojim mališanima.

Navika koja je mnogim parovima zajednička jest ona da si partneri međusobno tepaju kad razgovaraju

Ovaj specifičan stil govora olakšava društvene interakcije s bebama, pomažući im da nauče kako komunicirati. I taj fenomen postoji u svim kulturama i u svim jezicima – odrasli će promijeniti visinu glasa i imati prenaglašenu intonaciju kada komuniciraju s bebama.

Istraživanja su pokazala da takav tepajući stil govora potiče lučenje neurotransmitera koji motiviraju dojenčad na učenje. Međutim, kada je riječ o ljubavnim odnosima odraslih, takav stil govora ima manje veze s učenjem, a više s ljubavlju i privrženošću. Prema teoriji razmjene simpatija, koju je osmislio komunikacijski stručnjak Kory Floyd, specifična vokalna ponašanja signaliziraju naklonost. To uključuje korištenje visokog tona, pretjeranu intonaciju i tiši, nježni glas – osobine koje se zapravo slučajno preklapaju s načinom na koji većina ljudi razgovara s bebama.

Postoji i druga strana tog fenomena kod odraslih, a to je stvaranje posebnog jezičnog “krajolika” koji je ograđen od ostatka svijeta, prostora za izražavanje parova koji je oslobođen složenosti i običaja rutinskih razgovora odraslih.

Na dalje, korištenje “idiosinkratične” ili personalizirane komunikacije važan je aspekt bliskih prijateljstava i romantičnih odnosa. Nekome tko sluša sa strane to može zvučati čudno, ali za ljubavni par to je znak njihove povezanosti – granice koja ih odvaja od svih ostalih. Slatki nadimci dio su takve komunikacije i njihovo korištenje također je znak većeg zadovoljstva u vezi, kako su pokazala istraživanja.

Izvor: zadovoljna

________________________________

YouTube kanal DOLINA LAŠVE

Prethodni članak10 ideja kako lampice mogu ostati u domu i nakon blagdana
Sljedeći članakPivski kralj Arthur: Kako je irski poljoprivrednik stvorio megakompaniju u kojoj katolici nisu bili dobrodošli