Četiri najpopularnija mita o kofeinu

Smiling mature woman having coffee while sitting on sofa at home,Image: 438508614, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: - / PhotoAlto / Profimedia

Koliko puta vam je netko rekao da ne pijete toliko kave jer je loša za vas?

O kavi, konkretno, o kofeinu kruže mnogi mitovi, mnogi od njih potpuno netočni. Ipak, često ih oni koji ne piju kavu, koriste u raspravama s kavopijama. Niže je popis najpopularnijih mitova o kofeinu koji ne drže vodu.

Kofein stvara ovisnost

Ovo je jedan od omiljenih mitova svih koji ne piju kavu i time se hvale. Ne postoji nijedna studija koja je dokazala da kofein stvara ovisnost. Ako kofein konzumirate svakodnevno možete osjetiti da vam nedostaje kada ne popijete kavu jer on ipak je stimulans i poboljšava koncentraciju. Uostalom, ako dnevno popijete samo šalicu kave, ne morate se brinuti o ovisnosti.

Kofein uzrokuje rak

Ne postoji apsolutno nijedan znanstveni dokaz za ovo. Naprotiv, neki znanstvenici tvrde da kofein može pomoću u prevenciji nekih vrsta karcinoma.

Kofein je isključivo loš

Naprotiv, kofein ima nekoliko zdravstvenih dobrobiti. Poboljšava koncentraciju, podiže razinu energije, može pomoći kod određenih vrsta glavobolje i može pomoći raščistiti um.

Kofein treba izbjegavati ako pokušavate ostati trudni

Iako liječnici preporučaju da trudnice ograniče unos kofeina, ne postoje znanstveni dokazi da ga žene koje pokušavaju ostati trudne moraju izbjegavati. Plodnost i kofein nemaju nikakve veze jedno s drugim. Konzumiranje kofeina sigurno je prije i tijekom trudnoće u razumnim količinama ako ne postoje nikakve komplikacije, piše Pinkvilla.

Prethodni članakNa listi 20 najjačih bolova, koje čovjek može iskusiti, nije porođaj
Sljedeći članakČetiri znaka zodijaka koja se strogo drže pravila