10.2 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiBez mane: Pire-krumpir s rastopljenim sirom koji bismo jeli svaki dan

Bez mane: Pire-krumpir s rastopljenim sirom koji bismo jeli svaki dan

Umjesto Laguiole i Auvergnea može se koristiti i naribana mozzarella ili sir Gruyere, a da bi se postigla elastična tekstura, današnji se kuhari služe i zagrijanim vrhnjem za kuhanje…

Aligot je internacionalno jelo koje je karakteristično za područje centralne Francuske, točniju regiju L’Aubrac oko Središnjeg masiva.

Izgleda poput fondua, a radi se od kuhanog krumpira, češnjaka, maslaca i lokalnog sira Tomme de Laguiole ili Tomme d’Auvergne. Oba sira imaju kremoznu teksturu, dok Laguiola posjeduje i pikantan orašast okus.

U slavnoj kuharici Larousse Gastronomique stoji da se aligot priprema od kilograma kuhanog krumpira, miješa s pola kilograma otopljenog sira Laguiole, 30 grama maslaca, dva protisnuta češnja češnjaka te s nešto soli i papra. 

Legenda kaže da se nekoć ovo jelo pripremalo od kruha i sira te je naknadno zamijenjeno s krumpirom s visokim postokom škrobi. Može se pak poslužiti kao samostalno jelo, ili kao prilog uz pečeno meso ili kobasice, a obvezno uz crveno vino iz Auvergne.

Umjesto Laguiole i Auvergnea može se koristiti i naribana mozzarella ili sir Gruyere, a da bi se postigla elastična tekstura, današnji se kuhari služe i zagrijanim vrhnjem za kuhanje.

Kako aligot priprema Donal Skehan, pogledajte u njegovu videu na YouTubeu.

Izvor: punkufer

________________________________

YouTube kanal DOLINA LAŠVE

spot_img