Bebini osmijesi puno su proračunatiji nego što smo mislili, tvrdi istraživanje

BAŠ kao što su neke odrasle osobe vedrijeg raspoloženja od drugih, neke bebe također posebno isijavaju radošću i vedrinom. Nije potrebno puno da im se izmami osmijeh, a obično je jednako vjerojatno da će se nasmijati potpunom strancu kao i članu obitelji. Ali što to znači ako se vaša beba puno smiješi? Znači li to da će biti optimist u životu i je li to znak da je općenito sretnija od drugih beba?

Suprotno donedavnom mišljenju stručnjaka, ne radi se nužno o tome da je beba uvijek dobro raspoložena. “Važno je zapamtiti da se emocije ne povezuju s djetetovim stalnim osmijesima”, kaže obiteljska psihologinja Kathryn Smerling iz New Yorka, piše Romper.

Proračunatost bebinih osmijeha

“Sve do nedavnog istraživanja, koje je pokazalo drugačije, uvijek smo pretpostavljali da su se bebe nasmiješile kao odgovor na istinsku emociju koju su osjećale. Ali oko 6. do 8. tjedna, kada se beba počne zapravo smiješiti, za razliku od osmijeha kao refleksa, ona reagira na stvari koje može čuti ili lica koja može vidjeti. Obično će se nasmiješiti kao odgovor ljudima, a manje kad je sama.”

Dakle, može biti da vrlo nasmijana beba jednostavno ima više ljudi kojima se smiješi ili da provodi više vremena u interakciji sa svojim roditeljima. Međutim, čak i tada njezini osmijesi mogu biti proračunatiji nego što bismo očekivali.

U studiji objavljenoj u časopisu PLOS One znanstvenici su otkrili da, kada se bebe nasmiješe, imaju za cilj navesti osobu kojoj se smiju da im uzvratiti osmijeh. 

“Ako ste ikada imali interakciju s bebama, sumnjajte da nešto spremaju kada se smiju. Ne smiju se samo nasumično”, rekao je autor studije i istraživač Javier Movellan za ScienceDaily. Drugim riječima, bebe su mali geniji koji manipuliraju osmijesima.

Znače li osmijesi vaše bebe da joj je suđeno da bude optimist?

Iako su psiholozi nekad mislili da naše osobnosti kasnije u životu nemaju toliko veze s našim temperamentom kao dojenčadi, novija istraživanja pokazuju suprotno. Jedna ruska studija objavljena u časopisu Personality and Individual Differences otkrila je da su bebe koje su se više smijale bile manje neurotične pri ponovljenoj analizi u dobi od 8 godina, izvijestio je BBC.

Izvor: index

____________________

Video arhiva Dolina Lašve:

Prethodni članakNicolas Cage s 30 godina mlađom suprugom čeka dijete
Sljedeći članakOslikani podovi su u trendu: Evo kako obojiti podove na pravi način i što treba uzeti u obzir