Kad djeca trebaju dobiti prvi mobitel?

Ako je želja vašeg djeteta ovih blagdana prvi mobitel, sigurno imate neka pitanja o toj prekretnici u njihovim životima.

Stručnjakinja za roditeljstvo Anita Cleare, suosnivačica Projekta pozitivnog roditeljstva i autorica pozitivnog roditeljskog vodiča za zaposlene roditelje, radi na pružanju stručnih savjeta roditeljima koji razmišljaju o kupnji prvog mobitela svom djetetu ovog Božića, piše portal Good To Know.

Razmislite o ponudi probnog prvog mobitela svom djetetu

To vašem djetetu daje priliku da pokaže da može biti odgovorno. Također vama daje priliku da shvatite kako će ga koristiti i koja pravila trebate uvesti u vezi s korištenjem mobitela.

Utvrdite možete li ih kontaktirati u svakom trenutku

Ako je glavni razlog zašto svom djetetu dajete mobitel taj da može stupiti u kontakt s vama u hitnim slučajevima, pobrinite se da ima neograničene pozive i poruke. Znanje da vas uvijek mogu kontaktirati pruža sigurnost i njima i vama.

Odredite plan koji odgovara životnom stilu vaše obitelji

Način na koji djeca koriste svoje mobitele može se promijeniti gotovo preko noći kako mijenjaju školu ili započinju nove aktivnosti, stoga se nemojte vezati dugim ugovorom koji nakon nekog vremena neće biti prikladan ili se neće prilagoditi promjenjivim potrebama djeteta, piše Index.

Započnite jednostavnim uređajem

Djeca ponekad gube stvari i lako ih uništavaju. Nemojte im priuštiti najnoviji model mobitela. Zapamtite da djeca kroz vježbu uče biti odgovorna, stoga krenite s jednostavnim primjerkom i bit će manje svađa i puno manje stresa za vas.

Vrijednost za novac

“Ako je pravo vrijeme za prvi mobitel vašeg djeteta, neka bude siguran i jednostavan”, savjetuje stručnjakinja za roditeljstvo Anita Cleare. “Poželjet ćete postaviti neka pravila oko njihove upotrebe mobitela, ali budite spremni prilagoditi ih s vremenom – način na koji ga vaše dijete koristi će se promijeniti, stoga budite fleksibilni i držite dijalog otvoren.”

A ako ne osjećate da je vaše dijete spremno za vlastiti mobitel, nemojte nasjedati na tvrdnju da ga “svi drugi u školi” već imaju. Vjerojatno nemaju. Svakako, to nije razlog da stavite toliko moćan uređaj u dječje ruke dok ne budete potpuno spremni na to.

Izvor: N1

Prethodni članakPet prednosti ranijeg odlaska na spavanje
Sljedeći članakČaj za novorođenče: Je li sigurno i koje vrste su najbolje za vašu djecu?