Izbjegnite mamurluk ovih blagdana uz nekoliko savjeta liječnika

Kombinacija blagdanskih slastica, alkohola i manjka sna često čini da se sutradan osjećamo prilično loše, pa liječnici savjetuju kako ovih blagdana možemo izbjeći ili bar ublažiti mamurluk nakon vesele večeri.

– Studije su identificirale tri najčešća čimbenika koji utječu na pojavu i težinu mamurluka – rekla je za Yahoo obiteljska liječnica iz Arizone dr. Evelyn Darius, a prvi je, kaže, vrijeme kad smo počeli piti; naime što ranije počnemo, veća je vjerojatnost za mamurluk sutradan…

Drugi je čimbenik, objašnjava, izbor pića, jer istraživanja pokazuju da pića tamne boje više toksičnih kemikalija koje mogu pogoršati mamurluk.

– Tamno obojena pića poput rakije, vina, tekile i viskija imaju veće koncentracije kongenera, dok ih bistra pića poput votke, gina i ruma imaju manje, pa će rjeđe uzrokovati mamurluk – kaže Darius i dodaje da je treći čimbenik za pojavu mamurluka – naš metabolizam.

– Pojava mamurluka ovisi o brzini pretvorbe alkohola u acetaldehid; što je taj proces brži, šanse za mamurluk su manje – dodala je. A da biste ga što bolje izbjegli, medicinska direktorica klinike One Medicalu i liječnica dr. Natasha Bhuyan kaže da su ključni priprema i umjerenost – i preporučuje sljedeći pristup: pijte puno vode i dan kad pijete alkohol i dan prije i dan koji planirate piti i naspavaj se izbjegavajte popiti previše alkohola, svatko ima drugačiju granicu za mamurluk. izbjegavajte piti na prazan želudac.

– Iako se stručnjaci slažu da ne postoji čarobna pilula koja ga može potpuno ukloniti, mamurluk se može ublažiti, a može se i ubrzati procesa ‘ozdravljenja’ organizma – tvrdi liječnica i autorica Linda Shiue i otkriva da su neke studije otkrile da prehrana bogata većom količinom B vitamina (posebno B3) i cinka, značajno može smanjiti mamurluk.

– Pomažu i san, hidratacija i uzimanje protuupalnih lijekova kao što su aspirin ili ibuprofen, a simptome mogu ublažiti i šalica čaja od đumbira ili obroka bogat ugljikohidratima – rekla je Shiue. Isto tako, dodaje, piće s elektrolitima i malo šećera može pomoći da se oporavimo brže nego sa samom vodom, jer je tijelu potrebno nadoknaditi razinu elektrolita i šećera koje alkohol može smanjiti, a ako osjećate i mučninu, Shiue savjetuje ‘laganu’ hranu poput banane, riže, jabuke i tosta.

– Neugodni se gastrointestinalni simptomi mogu ublažiti i antacidima koji se prodaju bez recepta, kao i kofeinskim napitcima poput kave i čaja koji su stimulansi, pa se mogu suprotstaviti slabosti i umoru – dodala je, prenosi Večernji list.

Prethodni članakKako da purica ne ispadne suha? Savjet svjetski poznatog chefa ćemo zaobići, više nam se sviđa Špičekov
Sljedeći članakBez njih je zima nezamisliva: Zlatni savjeti za pranje i sušenje zimskih jakni