Vukovar obilježava 30. godišnjicu stradanja: Veliki broj ljudi u Koloni sjećanja

Vukovar je Hrvatska, i Hrvatska je Vukovar, rekao Plenković, dodajući da Hrvatska nikada neće zaboraviti žrtvu koju je Vukovar dao za Hrvatsku

U Vukovaru se danas obilježava 30. godišnjica stradanja, dana kada su, nakon gotovo tromjesečne opsade i teških borbi, snage Jugoslovenske narodne armije (JNA) zauzele Vukovar.

Tačan broj vukovarskih žrtava je još uvijek nepoznat, no prema podacima Ministarstva odbrane Republike Hrvatske iz 2006. godine, Hrvatska je u Vukovaru izgubila 879 vojnika, dok ih je 770 ranjeno u samom gradu Vukovaru, a bilježi se 1.131 ubijeni civil.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da se Hrvatska danas prisjeća „heroja kojima cijeli hrvatski narod dugoje slobodi i demokraciju koju imamo nakon domovinskog rata“.

– Vukovar je Hrvatska, i Hrvatska je Vukovar – rekao Plenković, dodajući da Hrvatska nikada neće zaboraviti žrtvu koju je Vukovar dao za Hrvatsku.

Delegacije se poklonile žrtvama

Obilježavanje Dana sjećanja započelo je tradicionalnim okupljanjem ispred zgrade Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.

Kolona sjećanja duga 5,5 kilometara kreće se ulicama Vukovara do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će se, uz svetu misu, položiti vijenci i zapaliti svijeće u spomen na hrvatske branitelje i civile poginule, ubijene i nestale u agresiji na Vukovar 1991. godine.

U Koloni sjećanja tradicionalno sudjeluju najviši državni predstavnici

U Koloni sjećanja tradicionalno sudjeluju najviši državni predstavnici, od predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora do premijera, preživjeli branitelji Vukovara, veterani domovinskog rata, postrojbe Hrvatske vojske i građani koji na ovaj datum u Vukovar dolaze iz zemlje i iz inozemstva.

Izvor: avaz

Prethodni članakFranjo (Stipe) Pjanić -Ćani
Sljedeći članakU Sarajevu počela konferencija o migracijama: BiH nije spremna biti spavaonica za migrante