Svim psihopatima zajedničke su ove četiri karakteristike, tvrdi neuroznanstvenica

NEKI pretpostavljaju da se psihopatije razvijaju iz traumatskog iskustva i izopačenih kućanstava, ali neuroznanstvenica s 15 godina iskustva u istraživanju mozga kaže da njeni nalazi sugeriraju da to nije slučaj.

Tijekom jednog virtualnog seminara neuroznanstvenica Abigail Marsh objasnila je da korijen bolesti psihopata često proizlazi iz razvojne faze mozga. 

“Znamo da je ova osobina povezana s karakterističnim abnormalnostima mozga koje počinju rano u djetinjstvu, a zatim na neki način napreduju”, pojasnila je Marsh, ujedno i profesorica na Sveučilištu Georgetown.

Prema njenim riječima, psihopatija postoji u rasponu od blage do teške. Postoje manipulativnije, riskantnije i opasnije vrste tog stanja. Ipak, Marsh kaže da su svim psihopatima zajedničke četiri karakteristike: nemilosrdnost, bezobzirnost, nesposobnost voljeti i neosjetljivost na moguće štete.

Prvo, psihopati su osobe koje imaju malo ili nimalo sažaljenja ili grižnje savjesti za druge. Kad je netko blizak njima tužan ili uplašen, oni ne mogu razumjeti te emocije jer ih sami ne osjećaju, kaže. 

Marsh dodaje da psihopati ne osjećaju grižnju savjesti čak ni kada nanose drugima štetu, bilo mentalno, emocionalno ili fizički. 

Psihopati ne razumiju ljubav kao drugi

Psihopati također imaju problema s osjećajem ili razumijevanjem ljubavi.

“Intervjuirala sam nekoliko takvih osoba i oni su uvijek isticali da ne vole nikoga – ni obitelj, ni prijatelje”, nastavlja neuroznanstvenica.

Umjesto toga, pojašnjava, psihopati mogu na voljene osobe gledati kao na “suradnike” koji im mogu pomoći, ali su ispod njih. 

Psihopati se ne boje fizičkih ili emocionalnih ozljeda

Na kraju, svi psihopati imaju problema s razumijevanjem straha. 

“Oni su neosjetljivi na mogućnost štete. Ništa ih ne plaši. Proučavala sam djevojku koja je iz zabave ukrala automobil svojih roditelja, zabila se njime u drvo i prevrnula. Bila je potpuno bezbrižna. Policajci su kasnije došli u njenu kuću, a ona je mirno sjedila na kauču i jela čips”, zaključila je Marsh.

Izvor: index

Prethodni članakAko imate problema sa spavanjem, to može biti znak stanja poznatog kao “tihi ubojica”
Sljedeći članakMama dvoje djece u pet mjeseci skinula 27 kilograma pa otkrila kako