Što je dovelo do krvavog sukoba i suspenzije LeBrona Jamesa o kojima bruji NBA?

VEĆ DVA dana glavna priča u NBA svijetu su LeBron James i kaos koji je izazvao na utakmici u Detroitu. Danas je NBA objavila da je superzvijezda LA Lakersa suspendirana na jednu utakmicu, a Isaiah Stewart, koji je iz incidenta izašao krvave glave, na dvije.

Sve je započelo kada je LeBron, iščekujući mogući promašaj slobodnog bacanja, šakom po glavi zakačio centra Pistonsa. Stewart se zatim u nekoliko navrata othrvao suigračima, trenerima i zaštitarima te počeo jurišati na Jamesa, razbacujući svakoga tko mu se našao na putu, prije nego što su ga suzdržali i odveli prema svlačionici.

Takve scene NBA ne pamti još od zloglasnog incidenta u košarkaškoj povijesti poznatog pod imenom Malice at the Palace, kada su se u obližnjem Auburn Hillsu, gdje su Pistonsi tada igrali domaće utakmice, Ron Artest i igrači Indiana Pacersa zaletjeli na tribine u fizički sukob s domaćim navijačima.

Jokićev ragbijaški zalet u leđa

Od tog skandala prošlog se tjedna navršilo 17 godina, a od tada je bilo brojnih incidenata, koškanja i naguravanja među igračima, ali u pravilu sve ostaje na tome jer su igrači ipak svjesni da bi ih tučnjava koštala suspenzije, gubitka novca, mogućih ozljeda… Ali Stewart je u svom napadaju bijesa djelovao vrlo autentično, kao da je spreman rastrgati najvećeg košarkaša ovog milenija ako ga se dočepa.

Zapravo, jedan od najvećih incidenata dogodio se nedavno, kada je uvijek mirni i veseli Nikola Jokić na podmukli protivnikov udarac u rebra reagirao ragbijaškim zaletom u leđa Markieffa Morrisa, koji se od posljedica nije oporavio ni nakon dva tjedna.

Kao i tada u slučaju Jokića, sada se poteže pitanje je li LeBron James prljav igrač.
Nikad nije napravio ništa slično, trudio se biti uzor
Baš kao ni Jokić, ni James nikad u NBA karijeri nije napravio ništa slično, a njegova traje već 19 godina. Štoviše, uvijek se trudio biti uzor, kako suigračima, tako i mladim fanovima. Što ga je onda natjeralo na udarac koji je rezultirao prvom suspenzijom u njegovoj velikoj karijeri?

Na prvi pogled izgledalo je kao da je LeBron Stewarta udario laktom, i to namjerno, jer se na snimkama jasno vidi da je pogledao svoju žrtvu prije trzaja rukom. Na glavnoj snimci, koja Jamesa prikazuje s leđa, vidi se da nakon toga gleda u Stewarta i širi ruke, kao da ga dodatno provocira. To se širenje ruku moglo protumačiti i kao da se pokušava oprati od namjere, ako već ne od samoga kontakta.

Stewart je ustao i unio mu se u lice, ali brzo su ih razdvojili i činilo se da će se sve brzo smiriti. Tek je naknadno centar Pistonsa potpuno poludio i počeo opetovano jurišati na Jamesa, pred kojeg su se postavljali i suigrači u namjeri da ga zaštite od ozbiljnog napada.

LeBron mu je poručio: ‘Frajeru, skini mi se’

Jalen Rose, bivši NBA igrač i sveučilišna zvijezda, a danas uspješan televizijski analitičar, pokušao je razjasniti što se dogodilo, a višestruka pregledavanja snimki, različitih kutova i reakcija aktera incidenta njegovu teoriju čine vrlo prihvatljivom.

Drugi kutovi pokazuju da je Stewart u borbi za poziciju za skok laktom gurao Jamesa, da je ovaj zamahnuo kako bi se obranio i poslao poruku da to neće tolerirati te da protivnika nije pogodio samo laktom, nego i šakom i pritom mu napravio posjeklinu pokraj oka.

“U NBA ligi igrači se obično ne hrvaju previše za ofenzivni skok na slobodnog bacanja, nego samo čekaju hoće li se lopta odbiti u njihovu smjeru, ali Stewart je igrač energije koji cijelo vrijeme igra maksimalno jako. A LeBron je u svojoj 19. sezoni kao starac na igralištu u parku na kojem netko igra obranu po cijelom terenu, a on mu time kaže ‘frajeru, skini mi se'”, objasnio je Rose koji je inače rodom iz Detroita i velik je navijač Pistonsa te je incidentu svjedočio uživo u dvorani.

Ukratko, LeBron je trzaj rukom napravio kako bi se odupro Stewartovu laktu i poručio mu da to više ne radi, ali ga je pritom zakačio po glavi. Ruke je raširio kako bi pokazao da nije namjeravao udariti Stewarta, a još manje ga ozlijediti.

Zašto ga Stewart odmah nije istukao?

Mnogi su se pitali zašto Stewart nije odmah nasrnuo na Jamesa, čim je ustao i unio mu se u lice, ali Rose podsjeća da žrtvi u tom trenutku još nije ozbiljno potekla krv. Tek kada mu je onda dospjela do oka, doživio je pomračenje uma.

“Kad osjetiš i okusiš vlastitu krv, stvari postaju drukčije. Smatrao je da mu mora uzvratiti istom mjerom. Tako je to kod nas u Detroitu. Stewart je želio osvetu”, rekao je Rose.

James je djelovao iskreno uplašeno dok je razjareni protivnik preko cijelog terena sprintao prema njemu, razgrćući suigrače i klupske zaštitare na putu. Možda se nije bojao za život, pa ni batina, ali posljednja stvar koja mu treba – dok s gotovo 37 godina na leđima pokušava maksimalno iskoristiti preostalo vrijeme karijere, osvojiti još neki naslov, postati najbolji strijelac svih vremena i zaigrati na istoj utakmici sa sinom Bronnyjem – to je da iz mogućeg fizičkog sukoba izađe na bilo koji način ozlijeđen ili rigoroznije suspendiran ako uzvrati udarac. Pa već je zbog ozljeda propustio 10 utakmica ove sezone.

Obojica su nakon incidenta isključena, a dan poslije i suspendirana – James na jednu utakmicu zbog “nesmotrenog udarca u lice i započinjanja sukoba na terenu”, a Stewart na dvije zbog “eskaliranja sukoba i višestruko ponovljenog agresivnog ponašanja”.

Kazne se čine poštene i opravdane

S jedne strane, neobično je da čovjek krvave glave zaradi veću kaznu od onoga tko ga je udario. S druge, divljačka reakcija i očita namjera da se agresivno dočepa Jamesa mogla je biti i puno drastičnije kažnjena da se NBA liga vodila hipotetskim događajima i samom Stewartovom namjerom.

Kada se sve okolnosti uzmu u obzir, ovakav rasplet čini se poprilično pošten. Uostalom, Rose je ovaj incident usporedio s Malice at the Palice, koji je završio s ukupno stotinjak utakmica suspenzije za sve uključene igrače.

“Sjedio sam na utakmici uz Bena Wallace i Ripa Hamiltona, legende Pistonsa koje su sudjelovale u Malice at the Palace. Ovo nije djelovalo ni približno tako ozbiljno, ovo je bio samo igrač koji je postao nervozan jer nije došao u priliku uzvratiti udarac”, rekao je Jalen Rose.

Je li Stewartu dovoljno sedam dana da se ohladi?

James će tako propustiti večerašnje gostovanje kod New York Knicksa, a Stewart, koji je zaradio osam šavova, utakmicu protiv Miamija kod kuće te gostovanje u Milwaukeeju. Ali obojica će biti na parketu kada se ove dvije momčadi sastanu već ove nedjelje, samo tjedan dana nakon incidenta u Detroitu.

Tada ćemo saznati je li sedam dana vremenskog odmaka i dvije utakmice neplaćenog hlađenja bilo dovoljno Stewartu da se smiri ili slijedi nastavak…

Izvor: index

Prethodni članakProbijen tunel Vranduk na poddionici Vranduk – Ponirak
Sljedeći članakBožićna čarolija u Njemačkoj: Otvorili su tradicionalne sajmove i oduševili građane