Pet znakova koji mogu ukazati na to da imate multiplu sklerozu

GLUMICA Christina Applegate u kolovozu je objavila da ima multiplu sklerozu.

“Bok, prijatelji. Prije nekoliko mjeseci dijagnosticirana mi je multipla skleroza. Bilo je to čudno putovanje. Ali podržalo me toliko ljudi koji imaju ovo stanje”, napisala je tada na Twitteru te zamolila za privatnost.

Direktorica odjela za informacije o multiploj sklerozi u Nacionalnom društvu za multiplu sklerozu, Julie Fiol, za Eat This podijelila je nekoliko uobičajenih simptoma ovog stanja.

“Ako imate ove simptome, ne znači nužno da imate multiplu sklerozu. Zdravstveni djelatnik obavit će temeljiti pregled i provesti testove kako bi isključio druge moguće uzroke”, upozorila je te pozvala ljude da se, ako osjete navedene simptome, jave svom liječniku.

Problemi s vidom

Optički neuritis je upala vidnog živca i obično se javlja na jednom oku. Može uzrokovati bol pri pokretima oka, zamagljen ili zamućen vid ili gubitak vida boja. Na zahvaćenom oku moguće je i potpuno izgubiti vid ili imati zamućenu točku u središtu vidnog polja. Optički neuritis može zvučati zastrašujuće, ali, u većini slučajeva, vid se vraća.

Trnci/utrnulost

Trnci, utrnulost ili smanjen osjet u licu, tijelu ili ekstremitetima, također mogu ukazati na multiplu sklerozu. Možda ćete primijetiti da slabije osjećate kada nešto dodirnete rukom ili da se budite uz trnce u rukama ili nogama. Ukočenost može biti blaga ili toliko jaka da ometa vašu sposobnost funkcioniranja. Na primjer, ako imate jako utrnule noge, možda ćete imati poteškoća s hodanjem. Utrnule ruke mogu otežati slanje poruka, odijevanje ili čak držanje predmeta.

Teškoće s hodanjem

Problemi s hodanjem mogu biti opasni i dovesti do padova. Mogu ih uzrokovati loša ravnoteža, smanjen ili izgubljen osjet, zategnutost u mišićima, slabost i umor. Čak i ako su problemi koji se javljaju suptilni, najbolje je obaviti pregled i spriječiti nezgode.

Umor

Umor je jedan od najčešćih simptoma multiple skleroze, ali čest je i kod drugih zdravstvenih stanja. Kod multiple skleroze umor je teži i javlja se svakodnevno, čak i rano ujutro, te se povećava kako dan odmiče.

Kognitivni problemi

Promjene u razmišljanju česte su kod multiple skleroze i mogu biti prvi simptom. Te promjene mogu se odnositi na to koliko dobro obrađujete ili prihvaćate nove informacije, na vaše pamćenje, vašu sposobnost koncentracije i pažnje, planiranje i određivanje prioriteta te vašu sposobnost da pronađete riječi koje tražite. Obratite pažnju na voljene osobe koje vam možda pokušavaju reći da primjećuju promjenu u vašem razmišljanju.

Izvor: index

Prethodni članakOvih osam znakova ukazuje da ste žrtva manipulatora
Sljedeći članakNa visoku i nisku petu: 15 novih gležnjača koje ćete željeti nositi do proljeća