Ovo je trenutak u kojem tate počnu istinski doživljavati što znači očinstvo

OD 1950. američka vlada potrošila je otprilike 600 milijardi dolara na NASA-ine programe, gotovo 10 milijardi dolara na prikupljanje podataka o majkama, a 15 milijuna dolara koje je pronašla u pukotinama kauča otišlo je na istraživanja vezana za očinstvo. No najveći dio tih istraživanja proveden je u posljednjem desetljeću.

Trenutak rođenja

Ako se tate pitaju što će im se dogoditi u trenutku kada se dijete rodi, odgovor je – ne mnogo. Kako rođenje oslobađa oksitocin u mozak majki, preplavljujući ih osjećajima preduboke ljubavi, očevi te trenutke doživljavaju drugačije. Ipak, iskustva rođenja su jedinstvena i raznolika kao i muškarci koji ih doživljavaju. Ljubav i preplavljenost na prvi pogled može se dogoditi i očevima, ali nije nužno norma. I to je u redu.

Kad mama prenese oksitocin tati?

Muškarci dobivaju biološke prednosti statusa tate tek kada se počnu brinuti o svojoj djeci. Koliko god čudno zvučalo, te prve prljave pelene postaju predmet povezivanja. Htjet će više, ali samo ako to nastave raditi. I to tako traje zauvijek; dijete i tata prenose dobre osjećaje jedno drugom. 

Na kraju tih 18 godina prođe vrlo brzo. Ako se tate ponekad i izgube u teškim trenucima, tu mame nastupaju kao podrška i pomoć pri povratku u sedlo, kao što nedvojbeno treba vrijediti i u obrnutom slučaju.

Sve što tate zaista trebaju činiti je biti prisutni, ponekad zastati i promatrati svakodnevicu s djecom. Pojmiti da nijedan od tih trenutaka nije zapravo malen; svaki od njih predstavlja temelj osobnosti njihovog djeteta, piše Fatherly.

Izvor: index

Prethodni članakPrirodni načini odčepljivanja nosa: Pomažu para od češnjaka, oblozi, ali i položaj spavanja
Sljedeći članak4-godišnja obožavateljica Michaela Myersa pohitala u zagrljaj svom idolu