Ove navike otkrivaju jeste li radoholičar

Radoholičari čak i svoje slobodno vrijeme provode radeći, a i osjećaju krivnju ako svakodnevno ne ostaju duže na poslu. Znanstvenici napominju kako ovisnost o poslu postaje, iz dana u dan, sve izraženija jer više ne postoji jasna granica između doma i ureda.

Evo koje navike mogu otkriti jeste li zaista radoholičar:

Zapostavljate obitelj

Radite vikendima

Vikendi su posebno važni dani za one koji rade od ponedjeljka do petka, a rad vikendom ne mora biti uvijek znak da je netko radoholičar jer neka radna mjesta zahtjevaju i rad subotom. Ipak, ako sami odlučite svaki vikend koji bi vam trebao biti slobodan provesti u poslu umjesto se družiti s obitelji i prijateljima, to može otkriti da malo previše ulažete u posao.

Posao ispred obitelji i prijatelja

Ako ste odbili posjetiti baku za 90. rođendan ili ste najboljem prijatelju napisali da ne dolazite na njegovo vjenčanje zbog posla, to bi mogao biti signal da ste radoholičar ili da nikako ne znate uskladiti posao s privatnim životom.

Posao vam je stalno na pameti

Dođete kući s posla i neko vam postavi pitanje o vašem danu, a vi jednostavno ne prestajte pričati o danu provedenom u uredu.

Izaziva probleme

Sagorijevanje

Stresne životne situacije, pandemija i globalizacija, uz zahtjevan posao mogu jednostavno voditi do sagorijevanja. Sve započinje osjećajem bespomoćnosti i umora koji se pretvara u izljeve negodovanja, kako na poslu tako i u obitelji. Ako se ne tretira, simptomi mogu voditi do psihičkih i fizičkih problema.

Rad noću

Možda ste se uvjerili kako pravi zaposlenik mora raditi kad god treba, ali ustvari četkica za zube i odijelo koje vam stoje u uredu jasno otkrivaju da je posrijedi malo veći problem. Ako vam nije problem prespavati u uredu, to bi moglo i otkrivati da izbjegavate neke probleme iz privatnog života, piše Dnevni avaz.

Prethodni članakDrvene daske i kuhače nikada ne perite u perilici posuđa, evo kako ih održavati
Sljedeći članakZašto je šuplja žlica na sladoledu iz McDonald’sa?