Oglasili se iz BHRT-a: Utvrdit ćemo odgovornost i sankcije za novinarski propust

Na njihovom portalu jutros je objavljena vijest u kojoj se navodi da je “BiH državna zajednica sastavljena od entiteta”

Iz BHRT-a su se oglasili saopćenjem za javnost nakon što je jutros na njihovom portalu objavljena vijest u kojoj se navodi da je “BiH državna zajednica sastavljena od entiteta”. 

– Tekst koji je objavljen na portalu BHRT-a oko obilježavanja 26 godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma novinar portala bhrt.ba prenio je sa agencije SRNA, u kojem je stajalo da je “…stvorena Državna zejednica BiH sastavljena od dva entiteta Republika Srpska i Federacija BiH koji su potpisnici svih aneksa”. S obzirom na to da se ne radi o istini, obavještavamo javnost da je greška odmah ispravljena.

Poslovodstvo BHRT-a će hitno, u skladu s pravilnicima BHRT-a, pokrenuti odgovarajući postupak i utvrditi odgovornost i sankcije za ovaj novinarski propust.

Posebno naglašavamo da će se Poslovodstvo BHRT-a odrediti i o čestoj pojavi politizacije vijesti, iskrivljenog i netačnog tumačenja, posebno događaja iz bliske prošlosti BiH, i manipulacije informacijama agencije SRNA – saopćeno je.

Na kraju saopćenja navodi se i da će poslovodstvo BHRT-a razmotriti i obustavu budućeg korištenja servisa novinske agencije SRNA.

Izvor: avaz

Prethodni članakUrednici Wikipedije bore se protiv laži, netrpeljivosti i nacista
Sljedeći članakEvo na kojim bh. graničnim prijelazima je zabilježena gužva