12 C
Travnik
Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiNova studija otkrila koje je piće najgore za naš puls

Nova studija otkrila koje je piće najgore za naš puls

KAVA nam možda daje dodatni poticaj i energiju, ali ispostavilo se da bi mogla imati i negativan utjecaj na naše tijelo. Prema istraživanju koje je nedavno predstavljeno na okupljanju stručnjaka u sklopu događanja koje je organizirala Scientific Sessions American Heart Association, ljudi koji piju kavu mogu imati nepravilne otkucaje srca ako konzumiraju previše tog omiljenog napitka. 

Studija, koju je djelomično financiralo Sveučilište Kalifornija, promatrala je stotinu dobrovoljaca prosječno starih 38 godina. Kada su sudionici popili više od jedne šalice kave, EKG je zabilježio povećanje otkucaja srca za 54 posto. 

“Kava je najčešće konzumirani napitak na svijetu, ali njezini zdravstveni učinci su neizvjesni. Iako većina dugoročnih opservacijskih studija sugerira višestruke potencijalne prednosti ispijanja kave, ovo je prvo randomizirano ispitivanje koje je istraživalo fiziološke posljedice konzumacije kave u stvarnom vremenu”, komentirao je jedan od autora studije, dr. Gregory Marcus. 

Ipak, čini se je implikacija ove studije da kava ima trenutni, ali privremeni učinak na rad srca. 

“Kao stimulans, kofein može imati kratkoročne učinke na srce, što može uključivati povećanje krvnog tlaka i pojačane palpitacije”, ističe dr. Jim Liu, kardiolog iz Medicinskog centra Wexner Sveučilišta Ohio.

“Iako kronična uporaba kofeina može malo povećati krvni tlak, uglavnom se nije pokazalo da njegova konzumacija ima neke veće dugoročne štetne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sustava sve dok se konzumira u malim do umjerenim količinama”, dodao je dr. Liu. 

Dakle, ključno je da kavu pijete umjereno. A ako imate nepravilne otkucaje srca, bez obzira na kavu, dobro je konzultirati se s liječnikom, pogotovo ako su česti.

Izvor: index

spot_img