Kako oprati svilene jastučnice i plahte? Treba vam destilirani bijeli ocat i mrežica za rublje

Svilene plahte i jastučnice možete oprati i kod kuće, bilo ručno ili u perilici rublja. Trebat će vam nježan deterdžent formuliran za svilu, kako se ona ne bi oštetila

Nova svilena posteljina zaista se višestruko isplati. Posteljina od svile izuzetno je mekana i prijatna, održava kosu i kožu zdravijima, ali njezine prednosti se umanjuju ako se o njoj ne brinete na pravi način. Ako vas pomisao na pranje svilenog komada odjeće uznemirava, ne morate više strahovati, niti ga nositi na kemijsko čišćenje jer uz nekoliko pravih savjeta njezino održavanje bit će veoma jednostavno.

Svilene plahte i jastučnice možete oprati i kod kuće, bilo ručno ili u perilici rublja. Trebat će vam nježan deterdžent formuliran za svilu, mrežasta vrećica za rublje, destilirani bijeli ocat, čisti bijeli ručnik i glačalo na paru.

24sata

Odlučite sami imate li vremena i sredstava za ručno ili strojno pranje svilenih plahti. Perite svilene komade sa sličnim bojama kako biste izbjegli promjenu boja. Također, možete je testirati na neupadljivom mjestu s hladnom vodom i malom količinom deterdženta prije nego što operete cijeli predmet. Svilenu posteljinu ne puštajte da dugo stoji u vodi. 

Za ručno pranje svilenih jastučnica i plahti, treba vam čisti sudoper ili umivaonik kojeg ćete napuniti hladnom vodom i deterdžentom. Okrenite svilenu jastučnicu iznutra prema van i uronite je u vodu. Nemojte trljati tkaninu niti istiskivati ​​jastučnicu. Umjesto toga, lagano je protresite da se očisti. Temeljito isperite jastučnicu s još hladne vode. Opet, nemojte cijediti da se osuši, već nježno pritisnite tkaninu između ruku. Položite jastučnicu na čisti, bijeli ručnik i nježno ga zarolajte kako biste uklonili višak vode. Objesite je da se osuši na zraku. Isti navedeni postupak koristite za pranje svilenih plahti u čistoj kadi.

24sata

U perilicu svilene jastučnice i plahte stavite s ostalim svilenim predmetima u sličnim bojama. Okrenite tkanine iznutra prema van i stavite ih u mrežastu vrećicu kako biste spriječili povlačenje tkanine. Pokrenite stroj na osjetljivi ciklus, s hladnom vodom i koristite blagi deterdžent. Dodajte 1/2 šalice destiliranog bijelog octa u dozator omekšivača, a on će pomoći razbiti sve ostatke prikupljene na svilenim vlaknima.

Nikad svilu ne perite na temperaturama koje prelaze 40 stupnjeva. Kada ciklus završi, lagano istresite i položite jastučnicu na čist, bijeli ručnik. Zarolajte ručnik kako biste uklonili višak vode. Objesite jastučnicu da se osuši na zraku. Plahte uklonite iz stroja što je prije moguće kako biste spriječili nabore, a zatim ih objesite da se osuše dalje od izravnog sunčevog svjetla, što može uzrokovati blijeđenje.

24sata

Uvijek operite plahte prije prvog korištenja. Perite posteljinu barem jednom tjedno, a ako to radite u perilici prilagodite način pranja svilenom rublju. Nemojte posteljinu sušiti na izravnoj sunčevoj svjetlosti ili na visokim temperaturama u sušilici. Upotrijebite parno glačalo kako biste se riješili bora na omiljenoj posteljini. Preporučuje se peglati na najnižoj temperaturi s unutrašnje strane, i to još dok je pomalo vlažna. 

Izvor: 24sata.hr

Prethodni članakKako da prvi spoj prođe dobro? Odjenite ono u čemu se osjećate samopouzdano i opustite se
Sljedeći članakPomladite se: Japanska masaža lica izglađuje bore i zateže kožu