Haotične scene na granici: Poljska suzavcem i vodenim topovima na migrante

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović pozvala je u na smirivanje i otvoren pristup humanitarnim radnicima i medijima

Oružane snage u Poljskoj su rasporedile vodene topove i upotrijebile suzavac na migrante koji su pokušali prijeći poljsko-bjelorusku granicu. Poljska granična straža saopštila je da su migranti bacali predmete na zaštitate. Poljska policija saopštila je da je jedan policajac teško ozlijeđen u sukobu, za koji kažu da ga je izazvala Bjelorusija.

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović pozvala je u na smirivanje i otvoren pristup humanitarnim radnicima i medijima.

– Moramo se odmaknuti i razmisliti što se događa na evropskoj granici, zašto su ti ljudi ostavljeni u limbu i što se može učiniti kako bi se ova opasna situacija zaustavila, rekla je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg dao je podršku Poljskoj, rekavši da je obrambeni savez zabrinut zbog Lukašenkovog korištenja migranata kao "hibridne taktike" protiv drugih zemalja

Dodala je da je ono što Bjelorusija radi u transportu izbjeglica do granice “apsolutno neprihvatljivo”. Ograničen pristup tom području zbog izvanrednog stanja predstavlja izazov za medije, u smislu neovisne provjere verzija događaja.

Rusija je osudila poljsku upotrebu sile, a ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je medijima u Moskvi:

– Ponašanje poljske strane apsolutno je neprihvatljivo.

Prema ruskim medijima, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko razgovarao je o humanitarnoj situaciji s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg dao je podršku Poljskoj, rekavši da je obrambeni savez zabrinut zbog Lukašenkovog korištenja migranata kao “hibridne taktike” protiv drugih zemalja.

– Solidarni smo s Poljskom i drugim saveznicima, rekao je Stoltenberg predstavnicima medija.

Evropska unija optužila je Lukašenkov režim za orkestriranje krize i dogovorila se o novom okviru za proširene sankcije.

Izvor: avaz

Prethodni članakDerikoža Novalić protjeruje i frilensere
Sljedeći članakOtkud Kanada na vrhu kvalifikacija za SP?