7.7 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiEko projekt: Rastave staru i odbačenu pamučnu odjeću, samelju je i posipaju...

Eko projekt: Rastave staru i odbačenu pamučnu odjeću, samelju je i posipaju po zemlji

Australske kompanije i vladine agencije udružile su se u inovativnom projektu kojemu je cilj pronaći način kako zbrinuti višak odjeće napravljene od pamuka

– Čitav život sam u poljoprivredi, u kojoj je normalno iskoristiti sve te pronaći načine kako izbjeći stvaranje otpada – komentirao je Australac Sam Coulton, koji djeluje u projektu.

24sata

Australske kompanije Coreo te brojne vladine institucije uključile su se u projekt koji ima cilj riješiti problem neprodane ili stare pamučne odjeće na način da je se doslovno rastavi i vrati u tlo, piše Abc.net.

To je plan i ideja tamošnjeg znanstvenika dr. Olivera Knoxa, koji smatra da je ovo idealan ekološki način zbrinjavanja pamuka.

Kao dio projekta, farmer Sam Coulton i tim posuli su dvije tone usitnjenog pamuka iz odjeće, po svojoj farmi u Goondiwindiju, u južnom Queenslandu.

– Pamuk iz odjeće stavimo u rasipač gnojiva, a zatim ga jednostavno pobacamo po zemlji – izjavio je farmer.

Dr. Knox je ističe da je odbačena odjeća jednako velik problem za poljoprivredu kao i klimatske promjene.

Pranje odjeće s octom

– Ako odlažete tekstilni otpad na odlagalište, stvarate metan te ugljični dioksid. Pojavljuju se staklenički plinovi koji predstavljaju problem za klimu – izjavio je dr. Knox. 

Kako bi se pratila promjena u sastavu zemlje s Coultonove farme, uzorci su poslani u laboratorij. Sam je farmer pritom zaključio da je zemlja i dalje vrlo plodna te se čini obogaćenom.

– Primijetili smo da nema stvarne promjene u ugljiku i ishrani tla. Ovime očito ne činimo štetu tlu niti klimi. Ako se ovaj program održi, smatram da bio to bio novi put u bolju eko i modnu budućnost – zaključuje znanstvenik.

Izvor: 24sata.hr

spot_img