15.5 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaZanimljivostiDrvene daske i kuhače nikada ne perite u perilici posuđa, evo kako...

Drvene daske i kuhače nikada ne perite u perilici posuđa, evo kako ih održavati

Drveni pribor za kuhanje poput kuhača, bata za udaranje mesa, zdjela i daske za rezanje vrlo je praktičan i dugotrajan, ali samo ako ga pravilno održavate.

Koliko god uprljali nešto od navedenoga, nemojte stavljati u perilicu posuđa jer toplina i duga izloženost vlazi mogu dovesti do pucanja i promjene originalnog oblika, a mogu se nakupiti bakterije i stvoriti plijesan.

Drugi, i pravilni način čišćenja drvenog posuđa je na ruke – uz pomoć deterdženta za posuđe i spužvice.

Nakon što ste ih oprali, lagano ih pobrišite krpom i ostavite da se osuše na zraku – najbolje na kuhinjskom elementu jer dugo stajanje u vlažnom plastičnom sušilu posuđa nije dobro za drvene materijale.

Drveno posuđe može izgledati pomalo suho, a može se i početi guliti – opet se stvara idealno područje za nakupljanje hrane i na kraju, naravno, bakterija. Da biste to spriječili, a i vratili originalni izgled posuđu, povremeno ga premažite uljem – lanenim ili orahovim. Svakako izbjegavajte korištenje ulja za kuhanje poput suncokretovog, maslinovog…

Ako je posuđe jako masno, bilo bi dobro da ga namočite u otopini od bijelog octa i vode, u omjeru 1:1. Ostavite posuđe u tome tijekom cijele noći i ujutro isperite.

Ako su se, pak, nakupili neugodni mirisi, možete napraviti pastu od soda bikarbone i limuna, premazati posuđe time, ostaviti malo da upije i isprati vodom i deterdžentom, prenosi Večernji list.

Izvor: N1

spot_img