9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHDa li će po novom zakonu o porezu na dohodak svi morati...

Da li će po novom zakonu o porezu na dohodak svi morati plaćati porez za naslijeđene nekretnine?

O promjenama koje bi novi zakoni o doprinosima i porezu na dohodak u Federaciji BiH donijeli ne prestaje se pričati danima, a jedna od stavki koja je izazvala veliku pažnju građana je ona o plaćanju poreza za naslijeđene nekretnine.

Iako, čini se, nikome nije jasno kako bi to bilo uređeno, s obzirom na to da je najavljeno povećanje poreza na deset, odnosno 13 posto za određene stavke, pretpostavlja se da bi se za naslijeđenu imovinu plaćao porez od deset posto.

U Zakonu o porezu na dohodak, koji je još uvijek na snazi, u dijelu gdje se spominje nasljeđivanje nekretnina, istaknuto je kako se za njih plaća porez od osam, a za poklonjene nekretnine 10 posto. Naime, kako nam je pojasnio i advokat Bojan Veselinović, do sada je praksa bila da prvi nasljedni red – djeca i supružnici, nisu plaćali, to jeste ne plaćaju porez za naslijeđenu nekretninu. Ostali plaćaju.

S obzirom na to da izmjene ovog zakona nisu najjasnije definisane, ne zna se ni da li bi se plaćanje poreza od deset posto, koji se spominje u javnosti kao najizvjesniji za plaćanje naslijeđenih nekretnina novim zakonom o porezu na dohodak, odnosilo ovaj put i na prvi nasljedni red ili bi to podrazumijevalo samo povećanje od dva posto za ostale nasljednike.

“Ovi zakoni se više od dvije godine vuku po ladicama Parlamenta i imali su desetine i desetine amandmana, pa čak i Vlada FBiH je davala amandmane na vlastiti zakon. Koliko se ne zna ko pije, a ko plaća u Vladi FBiH, prvo su odbili moj amandman u vezi s dohotkom sportista, a onda su u najnoviji prijedlog zakona uvrstili taj moj amandman. Redovna šesta sjednica na kojoj su se trebali razmatrati ovi zakoni zajedno sa Zakonom o doprinosima nikada nije održana, a pokušali su usvojiti ove zakone i prošle godine pa kada su vidjeli da nemaju podršku parlamentaraca za nakaradna rješenja, onda su povukli zakon pa ga ponovo dostavili u parlamentarnu proceduru”, kazao nam je Irfan Čengić (SDP), zastupnik u Parlamentu FBiH, koji kaže i kako je njegova ključna zamjerka na zakon o porezu na dohodak neozbiljan pristup Vlade Federacije BiH izradi i samom usvajanju.

Ukoliko bi u novom zakonu bilo određeno plaćanje poreza od 10 posto za naslijeđene nekretnine i prvom nasljednom redu, to bi značilo veliku promjenu i probleme svima koji su do sada bez plaćanja imali pravo da preuzmu stan ili kuću od svojih roditelja i nakon njihove smrti. Zbog toga bi mnogi mogli biti u problemu, jer ako ne bi mogli platiti određeni iznos poreza, morali bi vjerovatno državi predati tu nekretninu.

Dok neko iz Vlade Federacije BiH ili Ministarstva finansija FBiH ne odluči da pojasni sve promjene koje ovi zakoni donose, pa i ovu o nasljeđivanju nekretnina, ostat će nejasno šta to sve građane Federacije BiH čeka u narednom periodu.

Za četvrtak je federalni premijer Fadil Novalić najavio novi live na svom Facebook profilu, kada će, kako nam je rečeno, pojasniti određene stvari kada je riječ o ovim zakonima, pa ćemo vidjeti da li će nakon toga biti jasnije šta nam se to sprema novim zakonom.

Izvor: klix

spot_img