Brazilski orah: Sastav, zašto je dobar i možete li ga pojesti – previše?

Brazilski orah ili oraščić je orašasti plod koji je odličan izvor selena. Raste u Amazonskoj prašumi, pri čemu se plodovi nalaze unutar okrugle ljuske koja nalikuje na kokos, a koja visi s drveta visokog do 50 metara.

Kada se ljuska otvori, u njoj su oko 12 do 20 brazilskih oraha. Dobri su za podizanje energije, a imaju i određene zdravstvene pogodnosti. Ipak, potrebna je doza opreza kod njihove konzumacije.

Što sve sadrži brazilski orah?

Brazilski orah sadrži puno minerala selena. Samo u jednom oraščiću se nalazi dnevna doza selena. Osim selena, sadrži i vlakna, magnezij, fosfor, cink, vitamin E, kao i proteine te zdrave masti. Brazilski orah ima više cinka, magnezija i bakra od ostalih orašastih plodova.

Ulje brazilskog oraha se može koristiti kao sastojak šampona, sapuna, regeneratora za kosu ili proizvoda za kožu.

Zašto je brazilski orah dobar?

Brazilski orah ima više prednosti za organizam zahvaljujući visokim udjelima minerala i vitamina. Neke od prednosti su:

1. Poboljšava rad štitnjače

Štitnoj žlijezdi je potreban selen kako bi proizvodila hormon štitnjače trijodtironin (T3). Kada tijelo ima manjak ovog minerala dolazi do smanjene funkcije štitnjače, razvoja autoimune bolesti Hashimoto ili do oštećenja stanica. Kako bi se održalo zdravlje štitnjače potrebno je na dan pojesti samo jedan brazilski orah.

2. Smanjuje upale

Brazilski orasi su puni antioksidansima koji osiguravaju zdravlje stanica. Jednako tako, sadrži i važan antioksidans glutation koji se inače nalazi u stanicama u tijelu, a koji poboljšava zdravlje srca i smanjuje upale u tijelu. Osim toga, osigurava i normalno funkcioniranje imunološkog sustava.

3. Dobar je za srce

Zahvaljujući masnim kiselinama, ovaj orašasti plod smanjuje rizik od pojave bolesti srca. Pokazalo se i kako brazilski orah smanjuje loš kolesterol koji može uzrokovati brojne probleme sa srcem.

4. Smanjuje šećer u krvi

Kada se samo jedan brazilski orah dnevno uzima dulji vremenski period mogu se primijetiti razna poboljšanja u organizmu. Osim što će se ovime smanjiti kolesterol, jednako tako će se i smanjiti razina šećera u krvi.

5. Poboljšava raspoloženje

Postoji povezanost između malih razina selena i raznih poremećaja kao što su anksioznost ili depresija. Istraživanje je pokazalo kako kada tijelo ima dovoljno selena, ovi se simptomi smanjuju nakon samo pet tjedana konzumiranja brazilskog oraha.

Je li opasno pojesti previše brazilskog oraha?

S obzirom na to da ova namirnica sadrži puno selena, potrebno je paziti na količinu koja se uzima na dnevnoj bazi. Tako se može uzeti samo nekoliko brazilskih oraha na dan kako bi se izbjegle moguće nuspojave. Kada se pojede previše brazilskih oraha može doći do trovanja selenom, ali i do unošenja previše kalorija, jer su orašasti plodovi kalorični i masni, te do debljanja.

Neki od simptoma trovanja selenom, odnosno selenoze su:

– vrtoglavica

– problemi s probavom

– osip na tijelu

– slabost i umor

– osjetljivost mišića i bol u zglobovima

– gubitak kose i slabi nokti

U rijetkim slučajevima može doći do srčanog udara, zatajenja bubrega ili zastoja srca. Jednako tako, brazilski orah može izazvati probleme kod osoba koje imaju alergije na druge orašaste plodove.

Kako se može jesti brazilski orah?

Osim što se može jesti u svojem izvornom obliku, brazilski orah se može jesti i preprženi, kao dodatak salatama, umjesto pinjola kod pravljenja umaka pesta, kao dodatak brojnim veganskim jelima te kao sastojak kolača i slastica. I u ovim je slučajevima važno ne pretjerati s njegovom količinom.

Zaključak

Brazilski orah je orašasti plod koji je bogat selenom te antioksidansima i vrlo je dobar za organizam. Postoje dokazi kako pospješuje rad štitnjače, osigurava rad imunološkog sustava te poboljšava raspoloženje. Ipak, treba ga uzimati oprezno jer u prevelikim količinama može doći do trovanja selenom i ozbiljnih nuspojava.

Izvor: N1

Prethodni članakDeset popularnih, ali loših navika kojima uništavamo tijelo
Sljedeći članakStudija: Sindrom slomljenog srca u porastu, naročito kod žena