Bijesni ste na nekoga? Trikovi kako osloboditi tu silnu energiju bez da ikoga povrijedite

Učinkovitije je čekati da bijes prođe kroz vas, nego razgovarati s nekim kad ste bijesni. U suprotnom je velika vjerojatnost da ćete aktivirati i kod drugih ljutnju

Ljutnja je za većinu ljudi teška emocija. Ima toliko energije, snage i intenziteta. A kao emocija, ako ju izrazimo, obično dobivamo najnegativniji odgovor kaže Diana Bird, neuroemocionalna trenerica koja pomaže ljudima da oslobode nezdrave emocionalne obrasce i oslobode se stresa.

– Kada potisnemo ljutnju, kada joj ne dopuštamo da se pojavi, ona biva zarobljena u našim tijelima, a njena energija ostaje zarobljena iznutra. Ono što napravim tada, posebno kada mi se jave ogromni naljevi bijesa, je da si dam vremena, prostora, ljubavi i podrške. Ostajem pri sebi i ne reagiram izvana. Sva ta pažnja na mene, na moje reakcije i kako se osjećam, daje mom tijelu signal da je voljeno – otkrila je Bird.

– Možda ću malo opušteno disati, kratko udahnuti, nakon čega slijedi dugi izdah koji aktivira način odmora i opuštanja. Ako trebam nešto napraviti kako bih oslobodila tu silnu energiju, odem u šetnju, razbijem neki kamen, stisnem ili udarim jastuk – rekla je i dodala da ovako dajete priliku energiji da se oslobodi, a da pri tom ne učinite nikakvu štetu.

Kada to činite više puta, učite tijelo da je emociju poput ljutnje sigurno iskusiti i da ju je moguće pobijediti.  Također, ne pogoršavate situaciju eksplodiranjem na osobu koja je možda rekla ili učinila nešto što vam se nije svidjelo.

Muškarac se ljuti

– Učinkovitije je čekati da bijes prođe kroz vas, nego razgovarati s nekim kad ste bijesni. U suprotnom je velika vjerojatnost da ćete aktivirati i kod drugih ljutnju. A, kada smo duboko emotivni, ne možemo istinski čuti i suosjećati s drugim ljudima, pa samo držimo govor, koji druga osoba ne može čuti ako je također emotivna – objasnila je Bird.

Ako želite da vas netko uistinu čuje, moramo pričekati da emocija prođe. Tada imate najbolje moguće šanse da se pozitivno dogovorite s nekim o onome što vam se nije sviđalo. Ljutnja, kao i sve emocije, može nam dati jedinstveno razumijevanje o tome koje potrebe imamo, a koje ne možemo zadovoljiti.

Kada vidimo korijene onoga što je aktiviralo bijes, možemo vidjeti da često postoje nezadovoljene potrebe za istraživanjem, smatra Bird, a piše tiny buddha.

Izvor: 24sata.hr

Prethodni članak20 mudrosti indijskog filozofa Tagorea: ‘Velika srca vole, a mala traže da budu voljena’
Sljedeći članakTrikovi kako preživjeti nelagodu zbog ispita: Stres može blokirati sjećanje, zapišite što vas muči