5 stvari koje liječnici rade kad ih muči žgaravica

PREMDA postoje neki uobičajeni okidači žgaravice, kao što su kisela hrana, veliki obroci i alkohol, “ipak se sve svodi na individualan utjecaj različitih stvari na organizam”, kaže gastroenterolog dr. David Poppers, klinički profesor na odjelu medicine na Medicinskom fakultetu NYU Grossman. Nekim ljudima smetaju češnjak, luk, kofein, čokolada i jedenje prije spavanja.

Što god bilo krivac, želučana kiselina koja se vraća u vaš jednjak dovodi do osjećaja žarenja u prsima, a to može biti vrlo neugodno.

Najbolji lijek za žgaravicu je prakticiranje umjerenosti. “Održavanje zdrave težine, a posebno izbjegavanje viška visceralne masti (‘tvrde’ masnoće oko trbuha), također je važno”, kaže dr. Poppers. Naravno, nismo svi savršeni, pa čak ni gastroenterolozi nisu imuni na žgaravicu. Stoga su rekli kako se nose s tim i naveli najbolje savjete koje daju pacijentima.

Male doze lijekova koji pružaju olakšanje

Dr. Poppers predlaže korištenje “najniže doze najsigurnijeg lijeka u najkraćem potrebnom vremenu”, kaže on.

Blokirajte žarenje

Čim počnete jesti, vaš se želudac priprema za hranu stvaranjem kiseline, kaže za Livestrong.com gastroenterolog Amir Masoud, glasnogovornik Američkog gastroenterološkog udruženja.

Kad čvrsta hrana dospije do želučane kiseline, ona se podiže i tako dolazi točno ispod vašeg donjeg sfinktera jednjaka, koji se može otvoriti i pustiti kiselinu da pobjegne iz vašeg želuca u vaš jednjak.

“Ako znam da ću obilno večerati, pokušavam konzumirati hranu koja može potisnuti kiselinu dalje”, kaže dr. Masoud. On u slučaju žgaravice uzima voćni pektin. “Stavljam pektin u čašu vode i pijem ako imam žgaravicu”, kaže.

Alternativno dr. Masoud pojede jabuku ili krušku, voće bogato pektinom. “Sprječava me da se prejedem, upija kiselinu i stvara zaštitni sloj iznad nje”, objašnjava.

Ostanite na nogama

“Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za borbu protiv žgaravice je izbjegavanje ležanja oko dva do tri sata nakon jela”, kaže dr. Bruce D. Greenwald, profesor medicine na odjelu za gastroenterologiju i hepatologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Maryland.

“Kad ležite, gravitacija vam ne pomaže u zadržavanju kiseline u želucu i veća je vjerojatnost da ćete imati refluks”, kaže on.

Izbjegavanje pretrpavanja tanjura i uzimanje manjih porcija

“Odrastao sam u klubu čistih tanjura”, kaže dr. Greenwald. “Ako mi je nešto na tanjuru, to sve pojedem.”

Ako ste i vi član ovog kluba, najvažnije je prepoznati naviku, a zatim i odabrati manji tanjur na koji ćete staviti svoju hranu ili uzimati manje porcije hrane.

Kad posjetiti liječnika zbog žgaravice

“Povremena žgaravica znači da se događa rjeđe od jednom tjedno, a često se javlja kod prejedanja ili pijenja alkohola”, kaže dr. Greenwald.

Međutim, ako je vaša žgaravica česta, što znači tri ili više puta tjedno, osjećate je noću ili imate problema s gutanjem, onda je potreban poseban oprez. “Nemojte samo uzeti par antacida i zanemariti probleme”, kaže on.

Dogovorite posjet svom liječniku, koji može preporučiti pretrage kako bi se isključili ozbiljniji uzroci ovih simptoma.

Izvor: index

Prethodni članakBorba protiv stresa kreće brzo nakon buđenja: Popijte kavu i ne provjeravajte mobitel odmah
Sljedeći članakStručnjaci pojasnili zašto je tuširanje važno i koliko biste trebali biti pod vodom