Znate li da ne smijete pretjerivati s brazilskim orasima? To može izazvati bolest

NEZASIĆENE masti, puno bjelančevina i selena za obnovu stanica – postoji mnogo razloga za preporuku konzumiranja brazilskih oraha, koji su često uključeni u mješavinu orašastih plodova.

Stručnjaci za zaštitu potrošača kažu da treba biti oprezan kada su u pitanju brazilski orasi, ne samo zato što su prirodno radioaktivni.

Dok se smatra da većina hrane ima iznimno nisku razinu radioaktivnosti, razine u brazilskim orasima dovoljno su visoke da izazovu bolest ako se jedu u prekomjernoj količini.

“Mogu imati oko 1000 puta veći sadržaj radija od prosjeka svih namirnica kontaminiranih radijem”, kaže nutricionistica Susanne Moritz.

Svatko tko pojede dva brazilska oraha dnevno povećava unos prirodnih radioaktivnih elemenata za otprilike polovicu u usporedbi s prosječnom prehranom.

Čak i na toj razini, stručnjaci njemačke vlade za zračenje kažu da se ne morate bojati negativnih zdravstvenih posljedica.

Prekoračenje preporučenog dnevnog ograničenja od dva brazilska oraha, međutim, može dovesti do simptoma kao što su mučnina, dah s mirisom češnjaka, proljev, kožni osipi, metalni okus u ustima, gubitak kose i noktiju te promjena boje zuba, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje.

Izuzetno visok unos ovih orašastih plodova s visokom razinom nutrijenta selena može dovesti do otežanog disanja, drhtavice, zatajenja bubrega, srčanog udara i zatajenja srca.

Statistički gledano, ljudi u Europi pojedu u prosjeku oko 0.1 gram brazilskih oraha po osobi dnevno, što je ispod razine opasnosti.

Izvor: index

Prethodni članakSedam jednostavnih pravila ljepote u koja se kune Margot Robbie
Sljedeći članakOvo su razlozi zbog kojih nikada ne biste trebali gristi led