9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaZanimljivostiZijevanje je jedan od načina po kojem se mogu otkriti psihopati

Zijevanje je jedan od načina po kojem se mogu otkriti psihopati

Istraživači su otkrili da postoji veza između psihopatskog ponašanja i zijevanja. Zijevate li i vi kad vidite nekoga da zijeva? Često vam se to događa? Ili nikad? Otkrijte što to znači

Mnogo je znakova koji ukazuju na to da je netko psihopat. Imaju osobine poput površnosti, narcizma, grandioznog osjećaja sebe, patološkog laganja, nedostatka osjećaja krivnje i empatije te još mnogo toga.

Istraživanja su također pokazala da bi vas prijateljstvo s bivšim moglo pretvoriti u psihopata.

Prema jednoj studiji iz 2015. objavljenoj u Personality and Individual Differences, istraživači su otkrili da postoji veza između psihopata i zijevanja.

24sata

Istraživači sa Sveučilišta Baylor okupili su 135 ispitanika, testirali su ih pomoću testa ‘Inventar psihopatske osobnosti’, a zatim su proveli eksperiment u kojem su ispitanike izložili zijevanju.

Kad vidite drugog čovjeka da zijeva, počne li se i vama zijevati nakon nekoliko sekundi? Koliko ste izdržali bez zijevanja? Prvih 5 sekundi? Ili sve do kraja? Ako ste se prije kraja tuđeg zijevanja isto prepustili zijevanju, čestitamo! Niste psihopat. Ali, ako niste, mogli biste biti.

U čemu je stvar?

Prema istraživačima, to ima direktnu vezu s empatijom. Jedan od znakova da ste psihopat je nedostatak empatije prema drugim ljudima.

Poznato je da je empatija jedan od ključnih psiholoških čimbenika koji mogu dovesti do ‘zaraze’ zijevanjem.

Prethodne studije su primijetile isti nedostatak empatije kod djece iz spektra autizma (međutim, to ne znači da su autistični pojedinci psihopati – to samo znači da je manja vjerojatnost da će zijevati).

24sata

Istraživači su testirali puno više od samog nedostatka zijevanja kod ispitanika.

Također su testirali koliko lako se preplaše (psihopate je jako teško preplašiti). Što je manja vjerojatnost da se netko preplašio, to je manje vjerojatno da će i zijevati.

– Naravno, ovo nije dijagnostički alat za psihopatiju, ali je zanimljiva veza koja pokazuje kako te osobine ličnosti na neočekivane načine utječu na različita ponašanja – kaže profesorica i znanstvenica Jennifer Golbeck.

Dakle, možete se opustiti! Samo zato što niste zijevali kad ste vidjeli nekog drugog da zijeva ne znači da ćete početi kuhati ljudsko meso poput Hannibala Lectora.

To vjerojatno samo znači da niste empatični, da ne dopuštate osjećajima da utječu na vaše odluke i da vas ometaju u radu, piše Your Tango

Izvor: 24sata.hr

spot_img