Završio posljednji let Alitalije

POGLAVLJE u povijesti talijanskog zrakoplovstva zatvoreno je sinoć kada je posljednji avion posrnule zrakoplovne tvrtke Alitalije sletio u Rim.

Zrakoplov na letu AZ01586 dotaknuo je pistu zračne luke Fiumicino u 23:23 nakon što je poletio kasno navečer sa Sardinije. Let je bio gotovo pun, izvijestila je novinska agencija ANSA, sa 180 putnika. Tako je talijanski zračni prijevoznik prestao postojati nakon 74 godine.

Alitalia je osnovana 1947. godine i desetljećima je bila brend povezan s talijanskim poslijeratnim gospodarskim usponom. Novi državni zračni prijevoznik Italia Trasporto Aereo (ITA) polijeće danas.

Tvrtku je dokrajčio koronavirus

Alitalia nije ostvarila dobit od 2002. i više pokušaja spašavanja nije uspjelo, uključujući napore da se pronađu privatni investitori, što je uključivalo i razgovore s Deltom i Lufthansom.

Zračni prijevoznik privatiziran je 2008., ali je nakon toga i dalje trebao ogromnu državnu pomoć. 2017. je bankrotirao i stavljen je pod posebnu upravu. Ograničenja putovanja zrakoplovom povezana s pandemijom koronavirusa dokrajčila su tvrtku.

Izvor: index

Prethodni članakBorba sa švercerima cigareta sve uspješnija, ali samo smanjenje akciza može maknuti šverc s ulica
Sljedeći članakBill Clinton hospitaliziran, smješten je na intenzivnoj