Sve što niste znali o dijelu Europe u kojem se čašama ne kuca i gdje šeću burek

Ove zanimljivosti o Istočnoj Europi sigurno niste znali. Gdje se nalazi najveći vinski podrum na europskom kontinentu, koji narod se ne kuca čašama ni za živu glavu, a koji pak šeće burek saznajte u tekstu koji slijedi.

1. U Moldaviji se nalazi najveće selo u Europi (Congaz), najveće židovsko groblje (u Kišinjevu) i najveći vinski podrum koji čuva oko dva milijuna boca. (Milestii Mici)

2. Pravljenje vina u Moldaviji ima povijest dugačku 5 tisuća godina, a zemlja je 12. najveći izvoznik vina na svijetu.

3. Zapiekanka zvuči kao jelo uz koje bi bilo dobro nešto popiti, no Poljaci je češće jedu kako bi se otrijeznili nakon izlaska – ili izliječili mamurluk. Taj otvoreni sendvič s gomilom rastopljenog sira, pirjanih gljiva i kečapa Poljake podsjeća na osamdesete, kad su kao klinci veselo žvakali svoj komad zapiekanke – nešto poput kruha i parizera ili paštete kod nas.

Zapiekanka

4. U Hrvatskoj bi se tome smijali, ali u Poljskoj je najčešće ime za psa – Burek!

5. Rudnik soli Wieliczka u Poljskoj jedan je od najstarijih rudnika soli na svijetu, a bio je u funkciji sve do 2007.

6. Poljaci godišnje po glavi stanovnika popiju 92 litre piva, čime se nalaze na trećem mjestu u Europi, odmah iza Nijemaca i Čeha. Poznati su i po votki koju uspješno proizvode više od 500 godina.

Wieliczka rudnik soli

7. Premda se i Hrvati i Srbi prave važni da najviše piju i imaju najveći broj kafića, država koja je na prvom mjestu po ispijanju alkohola je ipak – Bjelorusija. I to 17,5 litara alkohola po glavi stanovnika, brrr…

8. Černobilska zona, koja uključuje grad Pripjat, u kojem je nekad živjelo i 50 tisuća stanovnika, procvat turizma doživjela je izlaskom hit-serije „Černobil“ 2019. godine. Tako je 2019. godine lokaciju posjetilo 125 tisuća turista kako bi razgledalo tridesetak kilometara oko isključenih reaktora.

Černobil, Pripjat - 2

9. Nađete li se na piću s Mađarima, ne kucajte se. Ovaj neobičan običaj za nas, za njih je stvar časti koja datira još od 1848 kada su Austrijanci porazili Mađarsku revoluciju. Austrijanci su tada slavili kucajući se kriglama piva i nazdravljajući pobjedi, a Mađari se od tada ne kucaju čašama ni kriglama. Stoga, nađete li se u situaciji nazdravljanja jednostavno podignite čašu, pogledajte svog prijatelja Mađara u uči i recite “Egészségedre” ili barem nešto blizu tomu.

10. Znate li koji je grad prvi u Europi imao uličnu rasvjetu? Paris ili Berlin? Ne. Bio je rumunjski Temišvar. Bio je to prvi grad u kontinentalnoj Europi koji je imao električnu uličnu rasvjetu s 731 žaruljom.

Temišvar

11. I mnoge druge svakodnevne stvari izumili su baš na prostorima Istočne Europe. Bugarin John Atanasoff bio je jedan od izumitelja prvog elektroničkog kompjutora, a Peter Petroff izumio je prvi digitalni sat.

12. Porijeklom Rumunj bio je i prvi izumitelj automatskog espresso aparata na paru, Francesco Illy.

13. U Istočnoj Europi stvarno vole punjeno tijesto, a verzija ima koliko i tamošnjih država. Ukrajinski vareniki, beskvasno tijesto u obliku kvadrata ili polumjeseca, punjeno pire krumpirom, kiselim kupusom, sirom, tvrdo kuhanim ili jajima ili njihovim kombinacijama, podsjećaju na poljske pieroge ili pelmene omiljene u narodima na području Urala. No čini se kako ih Ukrajinci ipak vole malo više od drugih. U ukrajinskom gradu Čerkasiju vareniki su dobili i svoj spomenik.

Izvor: punkufer

Prethodni članakViše od 300 tisuća skloništa: Jedina europska zemlja koja štiti svakog stanovnika od katastrofe
Sljedeći članakNa plovidbu između kamenih divova: Japanska mračna oaza i zaklon bogova