Španjolski prijevoznici ove zime očekuju više letova nego prije pandemije

Španjolski avioprijevoznici očekuju više letova ove zime nego u istom razdoblju prije pandemije, no sve ih više brine rast cijena goriva koji bi mogao ugroziti njihov oporavak, objavio je u petak šef udruženja avioprijevoznika ALA-e.

“Trenutno se prema rasporedu očekuje 1,9 posto više letova u nadolazećem zimskom razdoblju, od studenoga do ožujka, nego u istom razdoblju prije pandemije”, izjavio je novinarima Javier Gandara, misleći na domaće i međunarodne letove.

„Za Kanarske i Balearske otoke planirani letovi za desetinu premašuju one iz 2019.”, napominje.

Zračni prijevoz putnika mogao bi dosegnuti razinu iz 2019. do druge polovice 2022., rekao je šef udruge koja predstavlja više od 60 zrakoplovnih tvrtki i prevozi oko 80 posto španjolskih putnika.

Oporavak bi ipak mogli ugroziti nagli porast cijena energije i nestašica goriva i zadati nove probleme Španjolskoj koja je prije pandemije bila druga najposjećenija zemlja u svijetu.

Sve zagušeniji zračni prostor, zbog naglog porasta zračnog prometa koji se oporavlja od pandemijske krize, mogao bi stvoriti prometne gužve i izazvati moguće odgode letova diljem Europe, a to bi, kako je istaknuo Gandara, moglo odvratiti od dolaska ključne posjetitelje.

Svijetla je točka zračni prijevoz tereta koji se, nakon što je u rujnu prevezeno 28 posto više tereta nego u istom razdoblju lani, gotovo izjednačio s pretpandemijskim razinama, zahvaljujući procvatu online trgovine u pandemijskoj krizi.

Za oporavak zračnog prometa, istaknuo je Gandara, potreban je usklađen sustav zdravstvenih propusnica, bilateralni sporazumi s glavnim španjolskim turističkim tržištima i veći broj zaposlenika u graničnoj kontroli kako bi se smanjila čekanja.

Ujedno je ponovio apel Europskoj komisiji da uspostavi jedinstveni europski zračni prostor.

Zračni promet prema Španjolskoj polako se počeo oporavljati posljednjih mjeseci i u rujnu je zabilježeno 16,3 milijuna putnika. prema podacima španjolskog operatera zračne luke Aeni, trostruko više nego u godini ranije, ali još uvijek upola manje nego prije pandemije.

Izvor: N1

Prethodni članakNjemački proizvođač solarnih vozila Sono izlazi na Wall Street
Sljedeći članakŠvicarska otvara svoje tržište rada za državljane RH od 1. siječnja 2022.