Radnici u Njemačkoj nisu bili u boljoj poziciji u posljednjih 30 godina

Visokokvalifikovana radna snaga, skladni radni odnosi i ograničen rast plata već je dugo osnova ekonomskog uspjeha Njemačke, piše ugledni Economist.

Prosječne plate u Njemačkoj porasle su za 5,5 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prethodnu godinu. To bi dijelom moglo biti uzrokovano time da su plate pale za 4 posto u istom razdoblju 2020. godine, kada se desio ekonomski šok zbog pandemije. Ipak, radnici su danas u najboljoj poziciji u posljednjih 30 godina, tvrdi Gabriel Felbermayr uposlenik Instituta za svjetsku ekonomiju u Kielu, u okviru istraživačkog centra.

Carsten Brzeski iz ING banke ističe da šefovi posebno traže stručno osoblje, a da automatizacija i migracija ne mogu nadoknaditi nedostatak radne snage. Sindikati se ne stide koristiti svoju povećanu moć.

“Odmah tražimo povećanje plata za radnike u insdustriji od 4,5 posto, plus dodatna sredstva za prijevremeno penzionisanje”, kaže Frederic Striegler iz ig Metall-a, najvećeg njemačkog sindikata.

Šefovi pojedinih industrijskih grana iduće godine nude povećanje od samo 1,2 posto, a godinu kasnije 1,3. To nije dovoljno, kaže Striegler, jer radnicima neće nadoknaditi inflaciju. Potrošačke cijene porasle su za 4,1 posto u septembru, što je najveća stopa u 28 godina (iako je rast dijelom uzrokovan jednokratnim faktorima, poput privremenog smanjenja poreza na dodanu vrijednost 2020.).

Sindikati su ranije radije čuvali radna mjesta nego osiguravali povećanje plata, pa su skloni dogovoru sa šefovima koji nisu mogli priuštiti veće plate. Stvari su sada nesigurnije, radnici kompanije Carthago, proizvođača kamper kuća, stupili su ove sedmice u štrajk, zahtijevajući povećanja plata zbog velike potražnje za prikolicama. Planirani su dodatni štrajkovi kod drugih proizvođača prikolica i namještaja.

Šef Ig Bau, sindikata koji predstavlja oko 900.000 građevinskih radnika, upozorio je da će raspisati svoj prvi štrajk u posljednjih 20 godina u cijeloj zemlji ako poslodavci ne ispune zahtjeve za povećanje plata iduće godine za 5,3 posto, te naknada za putovanje do posla. Također, traže povećanje plata za građevinske radnike u istočnoj Njemačkoj kako bi se izjednačili s onima na zapadu. Osim toga, 16 njemačkih država pregovara sa sindikatima o većoj plati za više od 2,3 miliona radnika u javnom sektoru. Sindikati zahtijevaju povećanje plata od 5 posto, uz povećanje od najmanje 150 eura mjesečno za najmanje plaćene i 300 eura za zdravstvene radnike.

Prosječno povećanje plata od 5 posto sljedeće godine čini se “realnim”, smatra Felbermayr. Plate u industrijama koje se oslanjaju na kvalifikovane radnike mogu porasti za još više. Ipak, povećanje neće dodatno poticati inflaciju, barem ne kratkoročno, tvrdi Brzeski. Uprkos porastu plata ove godine, stvarni prihodi i dalje su ispod nivoa prije pandemije. I većina kompanija u većini industrija može priuštiti razumno povećanje plata, jer je država snosila veliki dio troškova uzrokovanih pandemijom. Ipak, nedostatak radnika bi se mogao ponovo osjetiti sa starenjem stanovništva jer će se ponuda radne snage smanjiti od 2023. godine.

Izvor: klix

Prethodni članakTinejdžer naoružan pištoljem sastavljenim od Lego kockica izazvao paniku u Njemačkoj
Sljedeći članakKožu ruku omekšat će sastojci poput glicerina i voćnih ulja