Ovo vam se može dogoditi ako ne unosite dovoljno vitamina C

KAD je u pitanju održavanje zdravlja, minerali igraju važnu ulogu.

Naša prehrana trebala bi biti uravnotežena i raznolika. Vitamin C jedan je od najvažnijih nutrijenata koji su ključni za zdravo funkcioniranje našeg tijela. Osim što je odgovoran za pravilno stvaranje kolagena u tijelu, važan je i za razvoj kostiju, zdravlje krvnih žila i zacjeljivanje rana. Zbog toga, nedostatak vitamina C može dovesti do mnogih bolesti koje mogu uzrokovati daljnje komplikacije.

Skorbut

Skorbut je najpoznatija bolest povezana s nedostatkom vitamina C. Do nje dolazi uslijed velikog nedostatka vitamina C u prehrani, što dovodi do pojavljivanja modrica, krvarenja desni, slabosti, umora, osipa i drugih.

Znakovi ranog upozorenja mogu uključivati ​​neobjašnjivi umor, smanjeni apetit, razdražljivost i bolove u zglobovima. Ako se ne liječi, također može uzrokovati anemiju, gingivitis, krvarenja na koži itd.

Hipertireoza

Hipertireoza označava stanje pri kojem štitnjača izlučuje višak hormona. Vitamin C, zajedno s drugim vitalnim hranjivim tvarima, važan je za zdravlje vaše štitnjače. No, produljeni nedostatak vitamina C može dovesti do prekomjernog lučenja hormona iz štitnjače, što dovodi do hipertireoze, uzrokujući simptome poput nenamjernog gubitka težine, lupanja srca, povećanog apetita, nervoze, podrhtavanja, promjena u menstrualnom ciklusu kod žena i drugo.

Anemija

Unošenje vitamina C u vašu prehranu vrlo je važno. Osim ostalih prednosti, vitamin C pomaže u apsorpciji željeza, što je od vitalnog značaja za sprječavanje bolesti kao što je anemija, koja je rezultat smanjenog broja ili kvalitete crvenih krvnih stanica u vašem tijelu. Simptomi mogu uključivati ​​umor, blijedilo, otežano disanje, vrtoglavicu, gubitak težine i drugo.

Krvarenje desni

Kada je u pitanju zdravlje vaših zuba, vitamin C je izuzetno važan. Ne samo da jača vaše zube već štiti i desni, stoga njegov nedostatak može dovesti do krvarenja desni.

Bolesti kože

Vitamin C ima važnu ulogu u održavanju zdravlja kože. Ima antioksidativna svojstva i igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, proteina kojeg ima u vezivnim tkivima poput kože, kose i zglobova. Nedostatak vitamina C može dovesti do lezija kože, čiji su rani simptomi mala potkožna krvarenja.

Kako liječiti nedostatak vitamina C?

Uključivanje hrane bogate vitaminom C u vašu prehranu najbolji je način za liječenje problema s nedostatkom. Citrusno voće i povrće bogatim vitaminom C trebalo bi biti dio vaše redovite prehrane. Pušenje bi najbolje bilo izbjegavati jer su studije dokazale da pušači imaju smanjene količine vitamina C u svom tijelu. Također se mogu razmotriti dodaci vitamina C, ali prije nego što ih uzmete, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Izvor: index

Prethodni članakŠto se događa s tijelom kad se ne bavimo tjelovježbom?
Sljedeći članakEvo zašto stručnjaci kažu da jedenje bijele riže ima isti učinak kao jedenje šećera