Od gubitka kilograma do bolje kože: Ovo se događa tijelu kad prestanemo piti alkohol

AKO ste odlučili odreći se alkohola, možda se pitati kako će se ta odluka odraziti na vaše tijelo. Apstinencija će vam uštedjeti novac i dramatično poboljšati vaše zdravlje. Prestanak konzumacije alkohola ima pozitivan učinak na tjelesnu težinu, kožu, rad jetre, način spavanja i puno drugih stvari.

Prvi tjedan

Bolji san

Prvi tjedan apstinencije budit ćete se odmorniji i puni energije. To je zato što alkohol ometa vaš uobičajen obrazac spavanja i utječe na REM fazu sna.

Prosječan čovjek doživljava šest do sedam REM faza u noći, a kad pijemo alkohol, obično su samo jedna do dvije.

Bolji san doprinosi produktivnosti i učinkovitosti učenja i rješavanja problema.

Hidriranost

Svima su poznati žeđ i glavobolja nakon noći ispijanja alkohola. Kad pijete, gubite četiri puta više tekućine od onoga koliko ste zapravo popili. A glavobolju uzrokuju organi koji uzimaju vodu iz mozga da bi nadoknadili vlastiti gubitak vode. Apstinencija će riješiti i taj problem, što je izrazito korisno za vaš mozak. Bit ćete raspoloženiji i koncentriraniji.

Drugi tjedan

Nema više refluksa kiseline

Nakon dva tjedan bez alkohola uočit ćete smanjenje refluksa kiseline, neugodnog osjećaja pečenja u grlu i ustima.

Gubitak težine

Alkohol na lukav način potiče ljude da povećaju unos kalorija. Jedna litra piva u prosjeku sadrži 208 kalorija, a čaša vina 83. Povrh svega, uz čašu alkohola posegnut ćete za nezdravom hranom, što dodatno povećava unos kalorija. 

Isključivanje alkohola znači da ćete konzumirati manje nezdrave hrane i pića, što pak znači gubitak težine.

Treći tjedan

Krvni tlak pada

Ako prestanete piti, krvni tlak polako će se početi vraćati u granice normale. Smanjenje krvnog tlaka može biti ključno jer može pomoći u smanjenju rizika od zdravstvenih problema koji će se pojaviti u budućnosti, uključujući dijabetes tipa 2.

U teškim slučajevima pijenje alkohola može potaknuti alkoholnu kardiomiopatiju (ACM), zbog čega srce bubri i gubi sposobnost pumpanja krvi po tijelu. Ako prestanete uzimati alkohol, ne samo da ćete smanjiti šanse da vam se to dogodi već ćete imati i zdravije srce.

Četvrti tjedan

Zdravija koža

Odricanje od alkohola uvelike će popraviti izgled vaše kože jer imate bolju razinu hidratacije. 

Bolja funkcija jetre

Funkcija vaše jetre dramatično će se povećati kada mjesec dana izbacite alkohol iz prehrane.

S obzirom na to da jetra igra vitalnu ulogu u više od 500 procesa, to će vašem tijelu dati bolje šanse za skladištenje hranjivih tvari iz hrane, uključujući minerala i vitamina i uklanjanje zagađivača.

Izvor: index

Prethodni članakJednostavni trikovi za čišćenje stakla na tuš kabini
Sljedeći članakMeso možete jesti svaki dan i zadržati zdrave prehrambene navike, kaže dijetetičarka