Ništa bez jaja i piletine! Ako vam nedostaje energije, postoje namirnice koje će vas spasiti

Može li hrana pružiti energiju?

Može, ali na različite načine. Šećer ili peciva daju previše energije u kratkom vremenu, a upravo će vas to na kraju ostaviti umornima i bez energije. Zdrave masnoće i proteini se dulje razgrađuju i tako polako otpuštaju energiju, a upravo je to ono što trebate.

ZOBENA KAŠA

Radi se o kompleksnom ugljikohidratu koji je pun vlakana i nutrijenata. Polako se razgrađuje i tako ne potiče stvaranje energije momentalno i kratkotrajno. Odlična namirnica za doručak.

JAJA

Jedno ima samo 70 kalorija, ali i 6 grama proteina, što znači puno energije koja će dugo trajati. Jaja imaju puno više nutrijenata u samo jednoj kaloriji od većine drugih namirnica, a zato ćete i dugo ostati siti.

PILETINA

Bez kože, ovo je odličan izvor proteina. Komad pečene piletine uz malo povrća čini savršen ručak koji će vam dati energiju i ostaviti vas sitima do večere.

TELEĆA JETRA

Ovo je jedan od najboljih izvora vitamina B12, bez kojeg nema niti potrebne energije. Sadrži i puno proteina zbog čega čete dugo biti siti.

KAMENICE

Osim što su odličan izvor proteina, pune su cinka, a on će pomoći organizmu da se bori protiv bakterija i virusa koji vam mogu oduzeti energiju. Ako ih ne možete jesti sirove, možete ih peći.

GRAHORICE

Također se radi o odličnom izvoru proteina, posebno ako ste vegetarijanac ili vegan. Grahorice imaju i puno vlakana koja će usporiti probavu, a to pomaže stanicama da proizvode energiju.

SARDINE

Nisu za svakoga, ali svakako pružaju organizmu proteine potrebne za energiju. Uz to sadrže i omega 3 masne kiseline koje preveniraju razvoj bolesti srca.

ORAŠASTI PLODOVI

I oni su prava riznica omega 3 masnih kiselina, pa iako su bogate kalorijama, istraživanja pokazuju kako osobe koje ih jedu ne nakupljaju višak kilograma, a razlog može biti to što su pune vlakana.

KAVA

Baš zbog buđenja energije mnogi od nas ujutro piju kavu. I djeluje. Ali nemojte pretjerati jer od previše kofeina možete biti i malo preaktivni.

ČAJ

Jedna obična šalica čaja može zamijeniti šećerne napitke koji će vam brzo pružiti energiju, ali je još brže i oduzeti. Osim što ćete unijeti potrebnu tekućinu, neke vrste čaja sadrže i kofein što vas može dodatno razbuditi.

TAMNA ČOKOLADA

Ako baš morate jesti čokoladu, onda neka to bude tamna čokolada, za koju se dokazalo da poboljšava raspoloženje i rad mozga. Antioksidanti iz čokolade štite zdravlje, snižavaju krvni tlak i potiču cirkulaciju.

VODA

Kada je u organizmu nema dovoljno, vi ćete biti umorni, a ona sve nutrijente prenosi do stanica. Osobe koje piju puno vode često unose manje masnoća i soli u organizam. Posebno je važno vodu piti kada vježbate!

Izvor: ordinacija.hr

Prethodni članakRecept za preventivno rješenje prehlade
Sljedeći članakGadi vam se ova životinjica u kući? Evo razloga zašto kućne strige ne treba ubijati